16.02.2024

Predstavljena tri reprezentativna izdanja akademika Frane Paraća – među njima i autorski album s četiri nominacije za nagradu Porin

U svečanoj atmosferi dvorane Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu u Zagrebu, predstavljena su tri reprezentativna izdanja sa stožernim djelima iz opusa uglednoga hrvatskog skladatelja i glazbenog pedagoga, akademika i potpredsjednika HAZU-a Frane Paraća (Split, 1948.).

Sve u dvorani uvodnim govorom pozdravio je predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, akademik Velimir Neidhardt, predstavljanje je moderirala prof. dr. sc. Hana Breko Kustura, članica suradnica HAZU-a, ujedno i autorica eseja u knjižici CD-izdanja, uz sudjelovanje urednice CD-a, muzikologinje Srđane Vrsalović, dirigenta Tončija Bilića i samog autora Frane Paraća.

Zajedničkim snagama predstavljanje su priredili Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Hrvatska radiotelevizija i Hrvatsko društvo skladatelja sa svojom izdavačkom kućom Cantus, a javnosti su predstavljena tri izdanja koja donose dva važna Paraćeva ostvarenja: skladbu Missa Maruliana za sopran, bariton, zbor i orkestar (1993.) te suitu iz baleta Carmina Krležiana za recitatora, mješoviti zbor i simfonijski orkestar (1988.).

Dva od tri izdanja su, pritom, izašla iz izdavačke kuće Cantus Hrvatskoga društva skladatelja: notno izdanje skladbe Carmina Krležiana (urednica Sanja Stojanović Stipanov), kao i dvostruki nosač zvuka sa studijskim snimkama spomenutih djela, objavljen u ediciji Ligatura kao zajedničkom izdavačkom projektu Hrvatske radiotelevizije i Hrvatskog društva skladatelja u izdanju izdavačke kuće Cantus. Treće je notno izdanje skladbe Missa Maruliana u izdanju HAZU-a (urednik Zoran Juranić).

I u ovoj prigodi istaknuti su nositelji studijskih snimki objavljenih na albumu – Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a pod vodstvom maestra Tončija Bilića, a uz niz uglednih solista (dramski umjetnik Danijel Ljuboja te vokalni solisti Kristina Kolar i Ljubomir Puškarić) pridružili su im se i članovi Oratorijskog zbora Crkve sv. Marka Cantores sancti Marci te Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić.

Izdanja su objavljena u prigodi Paraćeva 75. rođendana, a povezuju njegovo skladateljstvo s velikanima hrvatske književnosti – Miroslavom Krležom i Markom Marulićem. S obzirom na 130 godina od rođenja Miroslava Krleže 2023. te na recentnu 2024. kao godinu Marka Marulića, Paraćev album, kao i izdanja u cjelini, dodatno dobivaju na značenju i aktualnosti.

U sklopu predstavljanja emitirani su i odabrani glazbeni brojevi skladbi čiji je kontekst temeljito i zanimljivo prezentirala Hana Breko Kustura, a dodatno ih je iz kuta interpreta približio i maestro Bilić, čime je predstavljanje na stanoviti način zaokružilo priču oko ovih vrijednih ostvarenja.

Na predstavljanju je posebno istaknuto i to da je album s djelima Frane Paraća ponio čak četiri nominacije za ovogodišnju nagradu Porin: za najbolji album klasične glazbe, najbolju snimku albuma klasične glazbe (Božidar Pandurić), najbolju produkciju albuma klasične glazbe (Krešimir Seletković i Pero Mihojević) te najbolje likovno oblikovanje albuma (Damir Očko, Ana Nikolić Baće, Emil Šimik). Tako je autorski album Frane Paraća prepoznat i kao jedan od najvećih pretendenata na tu prestižnu glazbenu nagradu.

 

 

 

Contact

Tel: +385 1 4872 370
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh