22.07.2015

Predstavljamo dobitnike EFFE etikete: Glazbene večeri u Sv. Donatu

Od inicijalne ideje zadarskog dirigenta Pavla Dešpalja i njezinog ostvarenja prošlo je već 55. festivalskih godina unutar kojih su Glazbene večeri u sv. Donatu postale jedan od najstarijih hrvatskih festivala koji kvalitetom i domišljatošću svojih programa te svojom koncepcijom svake godine osvježava tople zadarske ljetne večeri.

Glazbene večeri u sv. Donatu su glazbena manifestacija koja je kroz nepunih pola stoljeća prošla kroz nekoliko koncepcijskih mijena, a od kojih bi se za svaku moglo reći da je bila uspješna.
Prva su festivalska ljeta protekla u nastojanju da se s jedne strane u Zadar dovedu istaknuta imena svjetske i domaće reproduktivne glazbene umjetnosti, a s druge da se uz pomoć festivala osnaže vlastite, zadarske snage, koje bi ravnopravno mogle sudjelovati u programu. Veliki preokret dogodio se 1975. koji je trajao sve do 1990. godine. Programsko se težište sve intenzivnije i sustavnije oslanjalo na ranija stoljeća glazbe, slijedeći ali i postavljajući aktualne trendove, pod budnim okom podijeljene publike koja je oduševljeno pristajala uz novi koncept, ili ga pak otvoreno napadala.
Nakon dramatičnog prekida festivala 1991. i još dramatičnijeg održavanja pod granatama 1992. i 1993., festival je s novim koncepcijskim ruhom obnovljen 1994. godine. U to vrijeme nastojalo se unutar zadanih materijalnih okolnosti graditi novo na temeljima onoga što su protekle festivalske godine definirale kao istinsku programsku vrijednost.

Zadane teme predstavljale su svoje sadržaje prema načelima glazbe kao jedinstvenog i cjelovitog pojma. Sadržaj tema nije više bio orijentiran na strogo zacrtane granice između stare i nove glazbe; obogatio se s glazbenom pozornicom, suvremenim hrvatskim stvaralaštvom te zadarskim reproduktivnim snagama.

53. Glazbene večeri u sv. Donatu održavaju se ove godine u znaku novog zamaha i odlučne, kao i opravdane ambicije da Večeri trajno postanu najznačajniji glazbeni događaj na hrvatskom Jadranu.

Više o festivalu pogledajte na sljedećm linku:
http://www.donat-festival.com/

 

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh