30.11.2021

Praizvedba novog simfonijskog djela Krešimira Seletkovića

Nagrađivani hrvatski skladatelj, profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i glazbeni producent Krešimir Seletković ove je godine rezidencijski skladatelj HRT-a te je za Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije napisao koncert za orkestar naslovljen Dystopia.

Orkestar će Dystopiu praizvesti u četvrtak, 2. prosinca 2021., u 19:30 u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Izvedbom će ravnati Pascal Rophé, zasad još gostujući, a od jeseni i šef-dirigent Simfonijskog orkestra HRT-a. Na programu su i uvertira Polyeucte Paula Dukasa i 3. simfonija, „Orguljska“ Camillea Saint-Saënsa (uz gosta Pavla Mašića)

Seletković je autor šezdesetak skladbi koje su izvođene diljem svijeta, a novim se djelom  vratio skladanju za simfonijski orkestar nakon 18 godina. U sklopu rezidencije priprema i djelo za violončelo i zbor koje možemo čuti u travnju. Skladatelj je za Hrvatski radio rekao da je u novome, trostavačnom, djelu spajao tradicionalno i suvremeno: utjecaje tradicionalne forme, kao i odjeke cijenjenih koncerata za orkestar (Bartóka i Lutosławskog) spojio je sa suvremenim sadržajima – utjecajem distopije u kojoj, smatra, danas živimo, a možda toga nismo svjesni. U bilješci o skladbi navodi i da je današnje društveno stanje poticaj za povremene poglede unatrag, pa i glazbene, završavajući pitanjem „Nije li povijest tutor koji nas uči i jamči nam znanje o vrijednosti te omogućuje neograničenu nadgradnju u beskonačnom i nepromjenjivom protoku vremena?“

 

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh