01.10.2021

Poslušajte izvedbu skladbe Mirele Ivičević, dobitnice nagrade zaklade Ernst von Siemens za mlade skladatelje

Podsjećamo da je Mirela Ivičević, hrvatska skladateljica koja živi i radi u Beču dobitnica nagrade zaklade Ernst von Siemens za mlade skladatelje.

 Večeras, 1. listopada 2021. u 18 sati održat će se dodjela nagrada mladim skladateljima, a tom će prigodom njemački sastav Ensemble Modern izvesti djelo Mirele Ivičević Sweet Dreams (skladano 2019. godine za austrijski ansambl Klangforum Wien). Dodjelu nagrada i koncert skladbi laureata možete pratiti uživo OVDJE.

Laureat glavne nagrade je grčki skladatelj Georges Aperghis (1945.), a uz glavnu nagradu dodjeljuju se još tri nagrade za (mlade) skladatelje, od kojih je ove godine jedna pripala i našoj članici Mireli Ivičević.

Mirela Ivičević rođena je u Splitu 1980. studirala je u Zagrebu na Muzičkoj akademiji gdje je diplomirala u klasi profesora Željka Brkanovića, usavršavala se u klasi Beata Furera u Grazu, a u medijskoj kompoziciji i primjenjenoj glazbi u Beču kod Klaus-Petera Sattlera. Živi i radi u Beču gdje je suosnivačica ansambla za radikalnu i beskompromisnu glazbu Black Page Orchestra (koji je nastupio na ovogodišnjem 31. MBZ-u), a bila je aktivna i kao organizatorica festivala Dani Nove glazbe u Splitu. Dva puta je bila dobitnica nagrade Slavenski, te stipendije DAAD Artist-in-Berlin za 2019. godinu, a godine 2016. je bila predstavnica Hrvatske na Međunarodnom skladateljskom natjecanju Rostrum u Wroclawu.

U fokusu njezina umjetničkog rada je subverzivni potencijal zvuka, a velik je broj njezinih konceptualnih i interdisciplinarnih djela koja se bave ulogom zvuka u socijalnom i političkome kontekstu. Autorica je akustičkih, elektroakustičkih i intermedijalnih skladbi, zvučnih instalacija, glazbe za film i kazalište, kao i tri opere. Surađivala je s brojnim ansamblima i umjetnicima iz raznih područja djelovanja na projektima širokog žanrovskog spektra u Europi i šire.

Trenutačno dovršava nekoliko skladbi koje će biti praizvedene na festivalima u Oslu i Berlinu, te na koncertima u Beču i Stuttgartu u sezoni 2021/2022.

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh