13.11.2020

Pogledi umjetnika – Ivan Repušić, Matija Dedić, petak 13.11. HR3 11-13 uživo

Ciklus Putovi hrvatske glazbe (i nadalje slaveći svoj 20. rođendan) ovoga petka ugošćuje nagrađivane umjetnike i njihove poglede na prošlost, komentare aktualnih projekata te najave budućih – naši su gosti dirigent Ivan Repušić i pijanist i skladatelj Matija Dedić koji su istu večer, u ponedjeljak imali zapažene koncerte – u Zadru i u Zagrebu.

Maestro Ivan Repušić ove je godine primio značajnu nacionalnu nagradu za umjetnost “Vladimir Nazor”, te nagradu Hrvatskog društva skladatelja “Vatroslav Lisinski” za promicanje hrvatske glazbe, a u ponedjeljak je na otvorenju sezone Zadarskog komornog orkestra vodio praizvedbu gudačke verzije skladbe “Silbenski tanac” Igora Kuljerića. Ivan Repušić šef je dirigent i Zadarskog komornog orkestra (od 2005.), ali i Orkestra Minhenskog radija s kojim je ostvario značajne projekte izvedbi i snimanja kapitalnih djela hrvatske glazbe – opere “Ero s onoga svijeta” Jakova Gotovca (čija je 125 godišnjica rodjenja aktualna), te Hrvatskog glagoljaškog rekvijema Igora Kuljerića. Hrvatsku glazbu promiče i predstavlja europskoj publici u svakoj prilici, te postavlja visoke standarde njezine interpretacije, a kako bira partiture koje će izvoditi i snimati doznajemo u telefonskom razgovoru uz obligatan pogled i u prošlost.

Pijanist i skladatelj Matija Dedić laureat je nagrade Hrvatskog društva skladatelja koja nosi ime Miroslava Sedaka Benčića, a primio ju je na koncertu u ponedjeljak koji je održan u kultnome prostoru ZKM-a, uz izravni internetski prijenos. Neumorno koncertiranje i u neprilikama koje nosi pandemija, posvećenost vrhunskom muziciranju uz birane glazbenike, novi projekti, ali takodjer uz pogled u prošlost otvaraju još jedno gostovanje umjetnika čiji 25-godišnji razvoj Putovi prate od početaka.

urednica i voditeljica Iva Lovrec Štefanović

nakon emitiranja dostupno na linku:

 

https://radio.hrt.hr/treci-program/ep/putovi-hrvatske-glazbe-pogledi-umjetnika-ivan-repusic-matija-dedic/361180/

 

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh