07.07.2023

Pijanističke nove nade jazza

HDS-ov jazz festivalski i sezonski program JazzHR već tradicionalno uključuje i mlade jazziste inicijativom pod nazivom Nove nade jazza „Marjan Marjanović”. Riječ je o javnom natječaju za sudjelovanje u programu pod tim nazivom na koji se mogu javiti svi zainteresirani, neafimirani jazz solisti i ansambli.

„HDS i JazzHR svake godine ponosno predstavljaju nove zvijezde jazza u nastajanju kroz natječaj koji primarno promovira mlade autore i instrumentaliste/vokaliste, dajući im priliku da nastupaju u visoko profesionalnim uvjetima pred festivalskom publikom.“ – rekla nam je Lana Janjanin, umjetnička ravnateljica JazzHR-a.

Ove su se godine kvalitetom istakla dvojica pijanista, Borna Pehar koji je nastupio na samostalnom koncertu proljetne edicije festivala JazzHR 19. svibnja u Tvornici, te Ivor Lakić koji je svojim bendom Spice Melange „prašio” jam sessione sve tri festivalske večeri, između 18. i 20. svibnja u noćnom terminu Malog pogona. Borna Pehar mladi je klavirist i skladatelj iz Zadra koji je počeo klavir studirati u Mostaru, ali ga je klasika previše izmorila pa je produžio na Zapad, do Klagenfurta u Austriji gdje je završio studij jazz klavira na Kärntner Landeskonservatoriumu u klasi Roberta Bargada. Trenutačno je na magisteriju jazz klavira na prestižnom Sveučilištu za glazbu i umjetnost grada Beča. Njegove smo skladbe i aranžmane iz prve ruke doživjeli na koncertu koji je ostvario uz dvojicu iskusnih kolega – Hrvoja Kralja na kontrabasu i Borka Rupene na bubnjevima. Riječanin Ivor Lakić donosi u Hrvatsku talijansku jazz tradiciju te smo ga u Malom pogonu mogli čuti na djelu uz kolege s Konzervatorija u Trstu, kontrabasista Vida Luku Nareu iz Slovenije i bubnjara Fabricia Bertramija iz Brazila.

 

Foto: Matej Grgić

Contact

Tel: +385 1 4872 370
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh