16.08.2023

Otvorene prijave za 5. kreativne radionice Zadar Organ Festivala

Zadar Organ Festival ovog kolovoza slavi svoj peti rođendan. Radi se o jedinstvenom međunarodnom festivalu orguljaške glazbe s interdisciplinarnim karakterom koji ruši stereotipe povezane s orguljama, proširuje percepciju o njihovim izražajnim mogućnostima i približava ih publici svih generacija.

Pored niza koncerata i događanja koja su rezervirana za rujan, uvod u izvedbeni dio čine već tradicionalne Kreativne radionice za djecu i mlade. Kao i dosad, radionice nude niz različitih umjetničkih aktivnosti. Konkretno, riječ je o interdisciplinarnom programu na kojem djeca i mladi mogu istraživati svoju kreativnost putem glazbe, likovnosti, filma i, od ove godine, pripovijedanja.

Glazbeni dio programa uključuje individualne satove sviranja orgulja i komorne glazbe, prvenstveno namijenjene učenicima glazbenih škola ili studentima akademija, no dobrodošli su i početnici. Budući da su satovi individualni, prilagođeni su svakom polazniku, uzimajući u obzir glazbeno predznanje i sposobnost snalaženja na instrumentu. Osim onih koji već sviraju instrument s tipkama, dobrodošli su i drugi instrumentalisti koji će imati priliku zasvirati uz orgulje i otkriti čari komornog muziciranja. S obzirom na to da u osnovnim glazbenim školama u Hrvatskoj još uvijek nema formalnog programa za učenje sviranja orgulja – a i u srednjima je rijetkost – ove radionice pružaju vrijednu priliku djeci i mladima da se upoznaju s ovim posebnim instrumentom.

Budući da je ZOF temeljen na interdisciplinarnom pristupu, taj se princip proširuje i na programe za mlade. Tako će polaznici Kreativnih radionica već petu godinu zaredom imati priliku izraziti se kroz likovnost, koristeći različite tehnike i likovne medije, nadahnuti zvukom i izgledom orgulja. Ovaj program otvoren je za polaznike od 5 do 25 godina.

Za one starije od 12 godina, ponovno će biti organizirana škola dokumentarnog i eksperimentalnog filma koja je tijekom posljednje tri godine donijela nekoliko iznimnih rezultata na nacionalnoj razini.

Novost ovogodišnjeg programa je radionica Kamishibaija – japanskog uličnog kazališta koje kombinira pripovijedanje i ilustracije. Sudionici stariji od 10 godina imat će priliku naučiti što je to pripovijedanje, ispričati priču te istovremeno izraditi popratne ilustracije.

Glazbene radionice i ove će godine voditi osnivačica i ravnateljica Zadar Organ Festivala, orguljašica i muzikologinja Tea Kulaš, kao i slovenska orguljašica Tjaša Drovenik Adamec. Likovnu radionicu vodit će slikarica Mirta Boban, filmske radionice će voditi filmske autorice Paula Skelin i Josipa Henizelman, dok će radionicu Kamishibaija voditi poznata zadarska umjetnica Sanja Grgina.

Prijavu je moguće podnijeti na službenoj web-stranici Zadar Organ Festivala do petka, 18. kolovoza (https://www.zadarorganfestival.com/kreativne-radionice-2023). Sve radionice započinju 21. kolovoza i završavaju zajedničkom prezentacijom 27. kolovoza. Sve dodatne informacije moguće je pronaći na web-stranici i društvenim mrežama Zadar Organ Festivala.

Zbog velikog interesa, broj sudionika je i ove godine ograničen. Sve radionice su besplatne za polaznike kako bi sudjelovanje bilo omogućeno svima, bez obzira na ekonomske mogućnosti obitelji.

Contact

Tel: +385 1 4872 370
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh