07.07.2022

Otvoren natječaj za prvi Festival novog zvuka u Sinju 2023.

 

Udruga UPSUS u suradnji sa ansamblima S-UMAS i Cantus Junior HDS-a poziva skladatelje/ice do 35 godina da prijave svoje kompozicije na prvi Festival Novog Zvuka koji će se održati u Sinju 2023. godine. U nastavku donosimo obrazloženje organizatora.

 

Festival novog zvuka je festival suvremene klasične glazbe zamišljen s idejom modernizacije doživljaja klasične glazbe i približavanja mladih skladatelja klasične i eksperimentalne glazbe široj publici.

Na kulturnoj sceni Hrvatske nedostaje ovakvih manifestacija čime organizacija ovog festivala pruža mogućnost brendiranja Sinja, te nadogradnju već bogate glazbene tradicije koja postoji u našem gradu (glazbena škola/gradska glazba/mladi glazbenici). Ovaj festival bi, uz glazbenu školu koja u Sinju postoji preko šezdeset godina, pridonio razvoju glazbene mašte i kreativnosti, ne samo djece nego i profesionalnih akademskih glazbenika iz Sinja.

Za razliku od manifestacija koje uglavnom zauzimaju toplije dijelove godine, kako u unutrašnjosti tako (pogotovo) i uz obalu, smatramo da će ova manifestacija dobru posjećenost i vidljivost najbolje ostvariti u prosincu. Vrsta glazbe koju festival predstavlja ne zahtjeva otvorene prostore ni široku publiku, a dostupnost kulturnim događajima i u zimskim dijelovima godine približava Dalmaciju načinima življenja Europske unije.

Cilj festivala je predstavljanje mladih suvremenih skladatelja iz akademskih i ne-akademskih krugova, čije skladbe sviraju istaknuti izvođači klasične glazbe. To predstavljanje ćemo ostvariti raspisivanjem natječaja na kojemu će imati priliku prijaviti vlastite radove. Skladateljima će se pružiti izbor da li će njihove skladbe svirati izvođač po osobnom izboru (ili oni sami) ili će im biti dodijeljen izvođač koji je dio festivala. Radovi se prijavljuju u dvije kategorije: ansambl i solo ili komorna skladba.

Planirano trajanje festivala je dva dana te sadrži dnevni i večernji program. Prvi dan festivala u večernjem programu izvest će se najbolje solo ili komorne skladbe koje su svojom kvalitetom i vrijednim sadržajem prošle otvoreni natječaj i izabrane od strane organizatora.

Za prvo izdanje festivala izabrali smo temu „Ansambli“. Tim povodom ćemo ugostiti ansambl studenata akademije u Zagrebu (Cantus Junior HDS-a) i ansambl studenata akademije iz Splita (S-UMAS). Voditelji te glazbenici koji čine ansambl u suradnji  s udrugom UPSUS će birati najbolje skladbe prijavljene na natječaj te ih izvesti drugu (zadnju) večer festivala.

Uz koncerte ansambla i solista, u dnevnom programu festivala organizirati će kreativne glazbene radionice:

-Izrada jednostavnih elektroničkih instrumenata za djecu uzrasta 13-18 godina – voditelj Tin Dožić

-Improvizacija i sound-painting, za sve uzraste – voditeljica Ivana Bandalo

Festival novog zvuka bi bio izvrsna prilika mladim neafirmiranim skladateljima za izvedbu njihovih djela, izvođačima za muziciranje i međusobno druženje te gradu Sinju za proširivanje kulturno-glazbenih događaja.

 

Propozicije natječaja nalaze se OVDJE u pdf dokumentu.

 

 

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh