18.03.2020

Otkazani Svjetski dani nove glazbe u Novom Zelandu

Koliko je pandemija virusa Covid-19 uistinu globalna pokazuje i vijest da su organizatori, Novozelandsko društvo skladatelja (CANZ), bili prisiljeni otkazati Svjetske dane nove glazbe (WNMD) koji su se krajem travnja trebali održati u Aucklandu i Christchurchu.

Svjetski dani nove glazbe, u organizaciji Međunarodnog društva za suvremenu glazbu (ISCM), održavaju se od 1922. godine. Ta godišnja smotra dosada nije održana samo četiri puta: 1940., te između 1943. i 1945. radi Drugog svjetskog rata.

Podsjetimo da je Hrvatsko društvo skladatelja dvaput ugostilo tu uglednu manifestaciju, oba puta u okviru Muzičkog biennala: 2005. i 2011. godine. Ove godine je za izvedbu u Novom Zelandu bila predviđena skladba Berislava Šipuša: “Three Short Tales from Blind Forest” za violinu i glasovir.

U priopćenju ISCM-a, koje potpisuje njegova predsjednica Glenda Keam, između ostalog stoji: „S velikom tugom smo vas prisiljeni informirati da se Svjetski dani nove glazbe, kao ni sjednica opće skupštine ISCM, ne mogu ove godine održati u Novom Zelandu. Globalni razvoj događaja kojem proteklih tjedana svjedočimo: širenje virusa Covid-19, koje rezultira zatvaranjem granica i drugim restrikcijama u sve većem broju država svijeta prisilio je upravni odbor ISCM-a da poduzme korak bez presedana u povijesti naše organizacije i oslobodi ovogodišnjeg organizatora festivala, Novozelandsko društvo skladatelja (CANZ), njegove ugovorne obveze da bude domaćin Svjetskih dana nove glazbe. Ovakva dosad neviđena globalna kriza bez sumnje predstavlja višu silu.“

Privremena odluka, koju je upravni odbor ISCM-a donio u dogovoru s Novozelandskim organizatorima, jest da se festival, s cjelokupnim predviđenim programom odnosno sa svim skladbama odabranima na natječaju, prebaci u 2022. godinu. Prema rasporedu, sljedeći Svjetski dani nove glazbe trebali bi se ujesen sljedeće godine održati u Kini (Šangaj i Nanning).

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh