28.02.2018

Održana izvanredna Skupština Hrvatskog društva skladatelja, usvojen novi Statut

IMG_9341

U utorak 27. veljače 2018. održana je izvanredna Skupština Hrvatskog društva skladatelja. Usprkos ekstremnim vremenskim uvjetima, radi kojih su se brojni članovi koji žive u drugim dijelovima Hrvatske ispričali, na Skupštini se okupilo 57 redovnih članova.

Povod Skupštini bilo je usvajanje novog Statuta, prilagođenog izmjenama i dopunama Zakona u autorskom i srodnom pravu (ZASP), što je pak posljedica direktive Europske komisije o kolektivnom ostvarivanju prava (2014/26/EU).

Na Skupštini koja se održala pod predsjedanjem Predsjednika Društva Ante Pecotića, prisutnim je članovima objašnjena potreba donošenja novog Statuta. Glavni tajnik Antun Tomislav Šaban je cijeli prijedlog tog dokumenta detaljno analizirao kako bi članovi bili upoznati sa svim promjenama. Nakon rasprave i odgovora na postavljena pitanja, prisutni članovi su jednoglasno usvojili novi Statut.

Sukladno s novim Statutom, Društvo će ubuduće imati Opću skupštinu i Skupštinu predstavnika koja se sastoji od 12 članova i bira se na mandat od četiri godine, što je vrlo slično dosadašnjem Predsjedništvu Društva. Također se uvodi Uprava Društva koja se sastoji od Predsjednika, Dopredsjednika i Glavnog tajnika.

Na posljednjoj točki dnevnog reda članovi su jednoglasno izabrali dosadašnje članove Predsjedništva u Skupštinu predstavnika. Obzirom da su svi oni izabrani u Predsjedništvo 2016. godine na četverogodišnji mandat, ovime se osigurao kontinuitet mandata, uključujući i Predsjednika i Dopredsjednika Društva, koji se u četverogodišnjim ciklusima izmjenjuju između predstavnika ozbiljne glazbe i predstavnika popularne glazbe. Sljedeći redovni izbori za Skupštinu predstavnika i Nadzorni odbor održat će se stoga prema dosadašnjem rasporedu 2020. godine.

Rad izvanredne Skupštine trajao je sat i pol nakon čega su prisutni članovi nastavili druženje na prigodnom domjenku. Sljedeća redovna Opća skupština najavljena je za 13. svibnja.

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh