21.05.2018

Održan treći Festival dječjeg glazbenog stvaralaštva

phpThumb_generated_thumbnailjpg

Ovogodišnji, treći po redu, Festival dječjeg glazbenog stvaralaštva održan je 16. i 17. svibnja u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu te je okupio gotovo 700 djece iz 25 hrvatskih škola iz cijele zemlje, ali i jednu hrvatsku školu iz Vojvodine.

Raznolikost izričaja, tematika žanrova te predanost djece svojim skladbama i izvedbama i ove su nas godine iznenadili i napunili pozitivnom energijom. Kako nas, tako i posebne članove povjerenstva: Meri Jaman i Anitu Valo (Meritas) koje su ispred HDS ZAMP-a bile u povjerenstvu za kategoriju Mjuzikli te Alku Vuicu koja nas je predstavljala u povjerenstvu za kategorije Mladi autori i Školska mjuza.

I ove godine u kategoriji Mjuzikla nagrada je otišla u Tenju u tamošnju istoimenu osnovnu školu čiji su učenici izveli mjuzikl Vrapcingejl autora Draženke Šebek (glazba i libreto) i Tomislava Jambrešića (glazba).

Oduševio nas je festival i djeca su nam priuštila baš jedan lijepi dan.  Hvala im na tome, hvala i njihovim mentorima jer prekrasno je vidjeti kako se lijepo i s velikom željom i entuzijazmom s djecom radi u školama. Već smo sudjelovale u nekoliko projekata s djecom i ono što djeca mogu dati je uvijek prekrasno. Danas su svi bili izvrsni, u svakoj se izvedbi osjetila energija i lijepo je vidjeti kad djeca istinski uživaju u onom što rade“, istaknula je pri dodjeli nagrada Meri Jaman.

Sutradan, 17. svibnja, djeca su isto tako oduševila i Alku Vuicu koja im je zahvalila na lijepom iskustvu ali ih i uputila da budu zahvalni svojim mentorima koji „djeluju na način da kod njih potiču kreativnost i stvaranje i u njima njeguju taj prekrasan glazbeni duh“. U kategoriji Mladih autora nagrada je otišla u Veliku Goricu u O.š. Eugena Kumičića čija je učenica Marta Jelisavčić izvela svoju autorsku skladbu „Ja znam“.

Pred nama je jedna mlada kantautorica, buduća velika zvijezda hrvatske glazbe“, istaknula je Alka Vuica prilikom uručivanja nagrade.

Nakon što su se slegli dojmovi i pobjedničko uzbuđenje, Marta nam je rekla: „Sretna sam i zahvalna što je nama djeci pružena ovakva prilika za predstavljanje našeg stvaralaštva. Posebno sam zahvalna mom mentoru prof. Mladenu Ergiću na pomoći, ali i ostalim mentorima koji nas potiču na stvaranje. I inače pišem pjesme, a pjesma „Ja znam“ prva je koju sam dovršila. Edukativna radionica HDS ZAMP-a na kojoj sam sudjelovala u sklopu Festivala, meni kao mladoj autorici, bila je vrlo korisna. Svoj djeci koja pišu pjesme u svojim sobama htjela bih poručiti neka se ne boje, neka budu uporni i vjeruju u sebe. Kad-tad će netko čuti za vas i prepoznati vaš rad!“.

Nagradu za najbolju izvedu u kategoriji Školska mjuza dobila je O.Š. Rapska za izvedbu djela Diamonds.

Djeca su već tradicionalno sudjelovala u našim radionicama o autorskom radu i pravu, osmišljene tako da ojačaju njihovo vrednovanje svog, ali i tuđeg kreativnog rada. Ono što posebno veseli je činjenica da su se mnogi od njih aktivno uključili u razgovor o važnosti poštivanja prava, pa i pokazala lijepu razinu znanja o autorskom pravu koje autorima kreativnih djela omogućava da od svojeg stvaralaštva i žive.
FOTOGALERIJA oba dana 3. FDGS-a, nalazi se OVDJE

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh