28.09.2023

Održan Plenum članova na temu Umjetna inteligencija i njen utjecaj na hrvatsku glazbu i glazbenike

Hrvatsko društvo skladatelja nastavlja s organizacijom plenuma redovnih članova Društva. Tema plenuma održanog u utorak, 26. rujna, u dvorani HDS-a u Berislavićevoj ulici bila je “Umjetna inteligencija i njen utjecaj na hrvatsku glazbu i glazbenike”.

U raspravi su sudjelovali glavni tajnik HDS-a, Antun Tomislav Šaban, autor i producent Zvonimir Dusper Dus te Marko Đurić iz odvjetničkog društva Porobija & Špoljarić LLC, uz moderiranje savjetnika za komunikacije HDS ZAMP-a, Milana Majerovića-Stilinovića.

Pitanje umjetne inteligencije u glazbi i kreativnom poslovanju dominantna je tema glazbene industrije tijekom posljednjih godinu dana. Pojavom i dostupnošću alata baziranih na strojnom učenju, kreativna zajednica susreće se s izazovima autorskog prava, licenciranja kreativnog sadržaja i filtriranja tržišta glazbenog stvaralaštva online.

Glavni tajnik Društva, Antun Tomislav Šaban, predstavio je poziciju autorskih društava i njihovih međunarodnih krovnih udruga naspram sadržaja kojeg generira AI. Najavio je kako se ubrzano radi na modelima kontrole i licenciranja umjetničkog sadržaja iz kojeg umjetna inteligencija „uči“ o čemu je nedavno za portal Glazba.hr govorio i svjetski autoritet za autorsko pravo, Dr. Mihály Ficsor.

Zvonimir Dusper govorio je o trenutno dostupnim alatima baziranima na AI-ju koji glazbenicima služe kao koristan alat istaknuvši kako je za kvalitetan proizvod ipak važno iskustvo i „ljudsko uho“ glazbenih profesionalaca. Odvjetnik Đurić osvrnuo se na odnose umjetne inteligencije i prava intelektualnog vlasništva naglasivši kako nas čeka niz novih pravnih i etičkih pitanja koje treba riješiti na najvišim političkim razinama.

Diskusija koja je uslijedila pokazala je zainteresiranost i angažman članstva HDS-a po pitanju utjecaja umjetne inteligencije, a svoj doprinos temi ponudili su predsjednik Društva, Mladen Tarbuk, te ugledni autori Drago Mlinarec, Toni Starešinić, Branimir Mihaljević, Jura Stublić, Vedran Pehar Šemso, Stanko Juzbašić, Mladen Miličević, kao i glavni direktor HDS ZAMP-a, Nenad Marčec.

I dok će se sljedeći plenum održati već u listopadu, o čemu će redovni članovi Društva biti uskoro obaviješteni, HDS je na ovom plenumu najavilo još jedno veliko, sad već tradicionalno okupljanje svojih članova ali i šire javnosti.

Umjetna inteligencija središnja je tema i nadolazeće, 11. po redu Međunarodne autorske kreativne konferencije MAKK koja će se održati 16. i 17. studenog u zagrebačkom MSU. Akreditacija za članove Hrvatskog društva skladatelja je besplatna, a možete je zatražiti mailom na press@hds.hr.

Contact

Tel: +385 1 4872 370
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh