27.03.2024

Održan plenum članova HDS-a

Održan plenum članova HDS-a

Umjetnički projekti Hrvatskog društva skladatelja

26.3.2024.

Sudionici: Antun Tomislav Šaban, Marija Saraga, Milan Majerović Stilinović, Davor Drezga

Predsjednik HDS-a, Mladen Tarbuk, pozdravio je prisutne uvodnim govorom u kojem je naglasio važnost umjetničkih projekata HDS-a za razvoj kulture u cijeloj Hrvatskoj.

Glavni tajnik HDS-a, Antun Tomislav Šaban, izlaganje je započeo informacijama o zakonskoj i statutarnoj podlozi izdvajanja sredstava za financiranje HDS-ovih i nezavisnih projekata.

Zatim je izložio strukturu financiranja HDS-ovih projekata vlastitim sredstvima u 2003. i 2023. godini, prikazavši usporedbom značajnu razliku u omjerima financiranja pojedinih žanrova, odnosno značajno veća ulaganja u popularnu glazbu, koja su u 2023. godini dosegla 40% ukupnog iznosa (dok su 2003. godine, primjerice, bila na razini od 7%).

Zatim je detaljnom preglednom tablicom s prikazom svih izvora i pripadajućih iznosa financiranja povjerenica za umjetničke projekte Marija Saraga prikazala ukupno financiranje svih HDS-ovih projekata u 2023. godini, pri čemu je istaknuto da HDS sufinancira nešto više od polovine budžeta projekata (55,8%), dok se ostatak iznosa od ukupno 679.269,07 € sufinancira iz vanjskih izvora financiranja (HDS, državna i lokalna razina, sponzorstva i prodaja, međunarodni izvori financiranja).

U daljnjem izlaganju naglasak je stavljen na projekte MAKK, Rock&Off, Elector, Cesarica te Porin, o kojima su izlagali Milan Majerović Stilinović, savjetnik za komunikacije u ZAMP-u te Davor Drezga, glavni tajnik Unisona i izvršni direktor Porina, predstavljajući njihov nastanak, temeljne ideje i značaj, dosadašnju provedbu i rezultate navedenih projekata, pojasnivši detaljnije i strukturu njihova financiranja.

Glavni tajnik Šaban osvrnuo se zatim kratko i na financijsku potporu HDS-a nezavisnim projektima (Natječaj BTL, Tradicional, International, Conteporanea te Fond Rudolf i Margita Matz), objasnivši značaj i učinak tih potpora na razvoj glazbene zajednice u Hrvatskoj, Marija Saraga detaljno je analizirala projekt portal glazba.hr, naglasivši da je riječ o najambicioznijem i najaktivnijem projektu HDS-a, koji je aktivan 24 sata dnevno, sve dane u godini. Nakon dvije i pol godine rada dosegnuo je iznimno značajnu razinu relevantnosti, postao je referentni portal za stručne informacije o glazbi svih žanrova. Prikazala je financiranje portala glazba.hr u 2022. i 2023. godini, s projekcijom za 2024. godinu, naglasivši kako se razvojem projekta i njegovim etabliranjem u javnosti značajno smanjuju ulaganja HDS-a, dok se povećavaju sredstva javnih i drugih izvora financiranja (Ministarstvo kulture i medija, Grad Zagreb, Agencija za elektroničke medije, prihodi od oglašavanja, partnerstvo s HGU).

Glavni tajnik Šaban i izvršni direktor Porina, Davor Drezga prikazali su pregled financiranja Glazbene nagrade Porin od 2018. do 2023. s naglaskom na pitanje budućnosti Porina u ovom obliku i formatu, s obzirom na značajno povećane troškove financiranja od strane HDS-a i HGU, koji su pak posljedica toga što HRT ne sudjeluje više jednako u financiranju. Porin će kao nagrada opstati, ali u kojem obliku će se dalje odvijati u ovom je trenutku upitno. Drezga i predsjednik upravnog odbora Porina, Frano Đurović  najavili su skore sastanke osnivača Porina na kojima će se razmotriti sve opcije za budućnost.

Na kraju plenuma, glavni tajnik zahvalio je svim suradnicima, zaposlenicima, članovima na njihovom angažmanu u uspješnoj realizaciji projekata HDS-a. Projekti idu dalje, nisu ugroženi, naglasio je – u 2024. godini dobivena su značajno veća sredstva od Ministarstva i Grada.

Za riječ, komentar ili pitanje nakon izlaganja javili su se Jura Stublić, Branimir Mihaljević, Mladen Tarbuk, Zvonimir Dusper Dus, Miroslav Zečić i Veseljko Barišić. Među ostalim izložen je prijedlog organiziranja raznih edukacija za članove, kao i modificiranja nominacija za nagradu Cesarica. Na pitanja su odgovarali Antun Tomislav Šaban, Milan Majerović Stilinović, Marija Saraga i direktor ZAMP-a, Nenad Marčec.

Na plenumu je bilo prisutno 25 redovnih i suradnih članova HDS-a.

 

Contact

Tel: +385 1 4872 370
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh