21.11.2018

Održan Međunarodni festival šansone, Chansonfest

IMG_0772

Međunarodni festival šansone, Chansonfest, održan je ove godine u klubu Kontesa 16. studenoga.

Ovo je bilo 21. izdanje ovog renomiranog festivala koji je posvećen specifičnom glazbenom žanru, toliko karakterističnom za Zagreb. Poznato je da je Zagrebačka škola šansone neformalno utemeljena, danas već kultnim koncertom održanom u Gavelli 1964. a u okviru ondašnjeg festivala zabavne glazbe te da je Chansonfest pokrenut 1998. njen jedini nastavljač. Na ovogodišnjem Chansonfestu sudjelovali su autori i umjetnici izvođači koje već godinama prepoznajemo kao nositelje ovog glazbenog žanra, no uz njih pojavila su se i neka nova imena koja inače susrećemo u drugom glazbenom okruženju. Koncert je bio podijeljen na dio posvećen novim skladbama te drugi dio u kojem nas je korifej hrvatske šansone, Hrvoje Hegedušić, svojim autorskim radom proveo kroz svojih dvadeset godina sudjelovanja na Chansonfestu.

U prvom dijelu koncerta nastupili su od domaćih umjetnika izvođača  FilmMusicOrkestar, Zagreb Balkan Jazz Band, Mi Vida, Bruno Krajcar, Romana Lalić Pejković, Miro Ungar, Igor Brešan, Helena Bastić, Mladen Medak Gaga, Milko Kiš, Sandro Bastiančić i Robert Funčić.

Pored hrvatskih sudionika izvrsnim nastupom predstavili su se i gosti, Andrej Tomšič iz Maribora i Nemanja Nešić iz Novog Sada. Festivalskim orkestrom dirigirao je Josip Cvitanović, dok je umjetnički ravnatelj Chansonfesta, ujedno i jedan od njegovih utemeljitelja, Hrvoje Markulj.

Za održavanje ove vrijedne manifestacije neizostavna je bila pomoć svih ovih godina i Hrvatskog društva skladatelja i Cantusa.

 

Foto: Tanja Tevih

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh