21.09.2020

Oda-birano na HR1 u novoj sezoni uz novu premijeru šetnjozvuka i nove međunarodne uspjehe

Ciklus Oda-birano svoju devetu sezonu na Prvom programu Hrvatskog radija nastavlja još jednom premijerom iz šetnjozvučkog niza autorskog tima tonmajstorice Lane Deban i urednice Ive Lovrec Štefanović u utorak 22. 09., a ovaj će tjedan biti održan još jedan prestižni medjunarodni festival radijskih, TV i Web ostvarenja 72. Prix Italia u čiji se najuži izbor u kategoriji Radio Music plasirao dokumentarac “Priča o Salonu Očić” (premijerno emitiran 2019.).

Dokumentarno-glazbena priča “Prema Voloskom – Šetnjozvuk skladatelja Dalibora Bukvića” prati stvarnu šetnju popularnim šetalištem Lungomare od Opatije do Voloskog uz skladatelja Dalibora Bukvića i njegovu glazbu.

Još kao student je Dalibor Bukvić u Opatiji godine 1992. na Glazbenoj tribini svirao svoju skladbu “Propheties” (Proročanstva), da bi recentnu praizvedbu imao i na Glazbenoj tribini godine 2018. kada je ovaj radiopis zabilježen, a luk stvaralaštva, uz skladateljevih 50 godina života nameće i teme promišljanja vlastite umjetnosti. Šetnjom se susreću dijelovi povijesti ali i sadašnjosti Opatije i Voloskog, otvaraju i životne teme o radosti i sudbini, dok Bukvićev tekst koji je uglazbljen u završnome stavku “Vers le ciel” (Prema nebu) opsežnog oratorija “Recits de l’autre monde” (Priče s drugog svijeta) znakovito ulazi u tijek šetnje, razgovora te zvukova zabilježenih putem prema Voloskom.

Ovaj osebujni radiopis ostvarile su autorski Iva Lovrec Štefanović i Lana Deban, nastavljajući time svoj šetnjozvučki niz. Za prethodne emisije su osvojile 3. mjesto na natjecanju Prix Europa 2018. (Odjeci Hrvatskog glazbenog zavoda), i ušle u najuži izbor na natjecanju Prix Italia 2019. (Glazbe mirogojskih tišina).

Dokumentarac je snimljen u studenom 2018., a montaža dovršena 2020. Tekst čitali Ana Marija Štorga i Ivan Kojundžić, tonmajstorica Lana Deban, urednica ciklusa Iva Lovrec Štefanović.

Emitiranje u utorak 22. 09. HR1 u 18.15 a potom je emisija je dostupna u Slušaonici na linku:

https://radio.hrt.hr/ep/oda-birano-prema-voloskom-setnjozvuk-skladatelja-dalibora-bukvica/354451/

 

 

Sjajne vijesti sa prestižnih međunarodnih natjecanja stigle su za dokumentarac “Priča o Salonu Očić” koji je premijerno emitiran 1.10.2019.

Jedan od najpoznatijih i najprestižnijih radio i TV festivala na svijetu, Prix Italia započinje svoje 72. izdanje u Rimu u četvrtak 24. rujna a radijski dokumentarac “Priča o Salonu Očić” iz ciklusa Oda-birano nakon predselekcije prijavljenih programa ušao je u najuži izbor za nagradu u kategoriji Radio Music. Ista je priča o jedinstvenom kućnom muziciranju nominirana i za nagradu još jednog uglednog natjecanja – Prix Europa, kao jedna od 14 koje su u kategoriji radijskih emisija o glazbi uvrštene u završnicu festivala.

http://www.rai.it/prixitalia/news/2020/07/2020-Radio-Music-Programmes-92dc53ab-ec10-4df3-9d12-9607ed45312e.html

https://www.prixeuropa.eu/nominations

“Priča o Salonu Očić” zvučna je bilješka uz jedno od glazbenih zbivanja koja se više od 25 godina održavaju u domu ugledne zagrebačke obitelji na Lašćini uz izravne prijenose na Trećem programu Hrvatskog ardija, otkrivajući kako su koncerti počeli, čime se bavi društvo “Franjo Dugan” te atmosfere prije i poslije koncerta u prostoru negdašnje gospodarske zgrade. Zanimljive detalje iz obiteljske povijesti otkriva razgovor s domaćicom koncerata orguljašicom Ljerkom Očić, članovima njezine obitelji, te urednikom prijenosa Brankom Magdićem.

Dokumentarac koji su autorski ostvarili Iva Lovrec Štefanović i ZoranBrajević (montažu dovršio Daniel Turk) možete opet poslušati u utorak 06.10. na HR1 u 18.15, upravo prije početka još jedne koncertne sezone “U salonu Očić”.

 

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh