30.08.2023

Objavljeni dobitnici 2. poziva EFFEA natječaja!

Stigli su rezultati drugog poziva EFFEA-e, Europskog festivalskog fonda za umjetnike u usponu: bit će podržano 50 rezidencijalnih boravaka. 

EFFEA je projekt koji vodi Europska festivalska asocijacija (EFA) koji umjetnicima u usponu nudi platformu za razvoj njihove karijere na međunarodnoj razini pod okriljem umjetničkih festivala.

U drugom krugu dodjele bespovratnih sredstava, EFFEA će podržati 173 festivala i 50 umjetnika (pojedinaca, dua, društava, ansambala ili grupa) iz 36 zemalja i 14 umjetničkih disciplina. Odabrano je 50 projekata u dvije kategorije rezidencijalnih boravaka, Discovery i Springboard, koji su dobili 8.000 € odnosno 15.000 € za potporu radu umjetnika u usponu kroz rezidencijalni program između 1. rujna 2023. i 31. kolovoza 2024. Svaki rezidencijalni boravak bit će predstavljen na EFFEA web stranici s informacijama o projektu i umjetnicima.

EFFEA je poziv na prekograničnu među-festivalsku suradnju. Svaki projekt sastoji se od suradnje između najmanje 3 festivala – festivala nositelja projekta i najmanje dva partnerska festivala, iz tri različite zemlje. Sustav omogućuje festivalima da bliže surađuju, pružajući umjetnicima u usponu međunarodnu izloženost.

EFFEA je trogodišnji projekt. Treći poziv za festivale za potporu umjetnicima u usponu bit će otvoren početkom 2024. Otprilike 50 rezidencija bit će odabrano i za taj posljednji poziv EFFEA-e.

“Fond je EFA-in projekt posvećen festivalima i umjetnicima u usponu. Umjetnicima daje sveto vrijeme i prostor unutar festivala za istraživanje i eksperimentiranje s novim idejama koje će zatim biti prenesene na europsku razinu”, kaže Jan Briers, predsjednik EFA-e.

“Snaga novine i jedinstvenog diskursa umjetnika u usponu je bez premca. To je nešto što je jedinstveno i vrlo potrebno u Europi u ovom trenutku. Umjetnici i festivali EFFEA-e postaju obitelj”, komentira Haris Pašović, predsjednik žirija EFFEA.

Detaljan popis odabranih projekata pogledajte OVDJE.
Preuzmite analizu odabranih projekata prema zemljama (https://tinyurl.com/mudcu582) i umjetničkim disciplinama (https://tinyurl.com/3w3pr792).

Više informacija na web stranici EFFEA: www.effea.eu

 

EFFEA je inicijativa Europske festivalske asocijacije, koju sufinancira Europska unija, a provodi se u partnerstvu s 14 EFFE središta: Hrvatsko društvo skladatelja (Hrvatska), PLMF Arts Management (Estonija), France Festivals (Francuska), Festival Friends (Njemačka), Stichting Caucasus Foundation (Gruzija), Summa Artium Kultúra Támogató Nonprofit Kft. (Mađarska), Udruga irskih festivalskih događanja (Irska), ItaliaFestival (Italija), ARC Research and Consultancy Ltd. (Malta), Asociația Centrul Cultural Clujean (Rumunjska), ArtLink (Srbija), Švedski festivali (Švedska), Izmirska zaklada za kulturu, umjetnost i obrazovanje – IKSEV (Turska), Razvojni centar „Democracy through Culture“ (Ukrajina).
Više informacija na web stranici EFFEA: www.effea.eu

Hrvatsko društvo skladatelja je HUB za festivale s područja Republike Hrvatske. Upite o natječaju možete poslati na mail adresu komunikacije@hds.hr.

Contact

Tel: +385 1 4872 370
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh