06.06.2019

Objavljeni članovi programskog odbora Muzičkog biennalea Zagreb 2021.

Skupština predstavnika Hrvatskog društva skladatelja donijela je odluku o izboru novog umjetničkog voditelja Muzičkog biennala Zagreb (MBZ), svog najvećeg i najznačajnijeg projekta. Izabrana je Margareta Ferek Petrić, mlada ali već afirmirana hrvatska skladateljica s bečkom adresom. Njen mandat odnosi se na biennalska izdanja 2021. i 2023. pa će tako imati čast definirati program festivala na kojem će se proslaviti njegov šezdesetgodišnji jubilej.

Margaretin programski tim za festival 2021. godine čine ujedno jazz novinar i programski voditelj ciklusa jazz.hr Davor Hrvoj, skladatelj i muzikolog Tomislav Oliver te skladatelj i dirigent Ivan Josip Skender.

U nastavku pročitajte pozdravno pismo umjetničke ravnateljice Margarete Ferek Petrić i biografije članova Programskog odbora MBZ 2021.

 

Pozdravno pismo umjetničke ravnateljice MBZ 2021. i 2023.

Na temelju izdanja 30. muzičkog biennala Zagreb 2019. godine, koje je kako domaćoj publici tako i sudionicima ostalo u pamćenju kao iznimno i intenzivno iskustvo,  a njegov odjek u svijet prenose zagrebački i inozemni gosti, čestitam programskom timu koje stoji iza njega, te prihvaćam palicu promišljanja i stvaranja novih glazbenih doživljaja koji će na svijet doći s narednim festivalom 2021. godine.

Prateći festivalska zbivanja 2019. godine intenzivnije nego ikada prije, jasno mi je koliko je većina sudionika oduševljena gradom Zagrebom, ljudima, festivalskim programom i konceptom koncerata, a iz aspekta kompozitorice, no i kroz oči umjetničke ravnateljice festivala 2021. godine, spoznala sam koliko potencijala nosi zagrebačka i hrvatska glazbena zajednica. Preuzimam ovu funkciju vrlo motivirana nadograditi i razgraditi postojeće strukture te Biennale još vise ojačati u namjeri da bude mjesto gdje hrvatska, kao i internacionalna imena nalaze svoju slobodu izražavanja i mogućnost za nezaboravne koncerte, koncepte i susrete.

Istovremeno, voljela bih probuditi kreativnu atmosferu i budnu komunikaciju između umjetnika i slušatelja ne samo tjedan dana svake druge godine, nego potaknuti stvaranje zajednice koja funkcionira u duhu suvremenog stvaralaštva. I zato vam predlažem – kompozitorice i kompozitori, instrumentalistice i instrumentalisti – diskutirajte, surađujte, iživite svoje ideje međusobno što vise možete, potaknite svoje  najbliže da dolaze na koncerte, tako da Biennale bude vrhunac utaživanja gladi za suvremenom glazbom i svime što ju nadopunjuje. Veselim se ovoj novoj ulozi, jer znam da imam tim vrhunskih ljudi koji su vrlo snažne i svestrane ličnosti, te ćemo svi skupa predano raditi na događaju koji na svim razinama stvara plodno tlo za sadašnje i buduće generacije kreativaca i intelektualaca, uvijek uz dašak sjećanja i zahvalnosti čovjeku kojemu postojanje ovog festivala uopće možemo zahvaliti – Milka Kelemena.

Vidimo se 2021. u novoj avanturi!

Margareta Ferek Petrić

umjetnička ravnateljica MBZ 2021. i 2023.

 

Margareta Ferek Petric

Margareta Ferek - Petrić

Tomislav Oliver

Tomislav Oliver

Skender Ivan Josip

skender

 

Davor Hrvoj

Davor Hrvoj web

 

 

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh