01.09.2020

Novi konzorcij za potporu autorima diljem svijeta

Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo (WIPO) i Zaklada za podizanje svijest o pravima na glazbi (engl. Music Rights Awareness Foundation, MRAF) udružili su snage kako bi podržali autore i kreativce diljem svijeta te im omogućili edukaciju i podizanje svijesti o vrijednosti autorskih prava i intelektualnog vlasništva, a što će im onda pomoći da budu prepoznati i pošteno plaćeni za svoj rad.

Sporazumom koji su potpisali generalni direktor WIPO Francis Gurry i suosnivači MRAF-a autori Björn Ulvaeus, Niclas Molinder i Max Martin osniva se Konzorcij „WIPO for Creators“ koji će autorima diljem svijeta omogućiti programe edukacije i podrške, a kako bi intelektualno vlasništvo prihvatili kao temeljni poslovni model koji im omogućava da od svojeg kreativnog rada žive i poslovno napreduju. Povelja Konzorcija i svim drugim zainteresiranim stranama i sponzorima iz javnog i privatnog sektora omogućava sudjelovanje u njegovu radu.

 

 

Prilikom potpisivanja sporazuma o stvaranju novog konzorcija, Francis Gurry je istaknuo važnost ove  suradnje i sinergije profesionalaca koje okupljaju obje organizacije što bi trebalo doprinjeti uspješnosti same suradnje. Pritom je dodao: „Područje intelektualnog vlasništva vrlo je kompleksno. Novi Konzorcij će pomoći autorima u shvaćanju različitih aspekata i složenosti kulturnih i kreativnih industrija te ih educirati o mogućnostima maksimiziranja vrijednosti djela koja svakodnevno stvaraju. Sadašnja kriza COVID-19 pojačala je važnost kreativnih industrija u društvu i potrebu da kreativci budu pravedno plaćeni za svoj rad, a to se može postići samo kroz učinkovit sustav autorskih prava koji pruža i poticaje i nagradu za kreativni proces na sve globalnijem i međusobno povezanom tržištu digitalnih sadržaja.

 

 

Zvijezda ABBA-e i predsjednik Međunarodne konfederacije društava autora i skladatelja (CISAC) Björn Ulvaeus pozdravio je sporazum s WIPO-om: „Svi znamo da svijet cijeni dobru pjesmu i da je glazba vrlo važan dio ljudskih života. Zašto onda skladatelji i tekstopisci u globalu zapravo tako malo znaju o funkcioniranju glazbene industrije i o svojim vlastitim pravima? Potrebna im je edukacija o njihovi pravima i potpora u izgradnji održivih karijera. S tim ciljem je i osnovana Zaklada za podizanje svijesti o pravima na glazbi. Zahvalan sam i ponosan što WIPO podržava taj pothvat i što ćemo zajedno raditi na podizanju svijesti i povećanju znanja samih autora o pravima intelektualnog vlasništva. Oduševljeni smo i što u okviru našeg partnerstva s WIPO-om sada imamo forum za realizaciju naše vizije, zajedno sa svim zainteresiranim partnerima iz javnog i privatnog sektora.

 

 

Tekstopisac, glazbeni producent i izdavač Niclas Molinder, koji je i predsjedavajući MRAF-a, pozdravio je suradnju s WIPO-om i partnerstvom iz javnog i privatnog sektora u obliku konzorcija, napomenuvši „Ova nova suradnja važan je korak naprijed u poboljšanju situacije u kojoj se autori diljem svijeta nalaze. Svrha ovog Konzorcija je educirati i podići svijest o temeljnim pravima intelektualnog vlasništva a kako bi kreativci u cijelom svijetu mogli biti pošteno plaćeni i priznati kada se njihova djela koriste. Iskreno se radujem suradnji s WIPO-om na postizanju ovog zajedničkog cilja.”

 

 

Ova nova inicijativa za autore i kreativce je posebno značajna jer tržište kulturnih i kreativnih sadržaja, koje sve više seli u digitalnu sferu, postaje sve složenije. Stoga je za kreativce sve važnije da su educirani te da razumiju ključnu ulogu upravljanja podacima o njihovim djelima, a kako bi što učinkovitije ostvarili svoja autorska prava odnosno prava intelektualnog vlasništva. Više informacija možete zatražiti na adresi novog konzorcija.

 

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh