18.05.2018

Nova YouTube značajka koja prepoznaje doprinos autora i glazbenih kreativaca

phpThumb_generated_thumbnailjpg

YouTube je predstavio novu korisnu značajku koja će zasigurno razveseliti i brojne autore i kreativce širom svijeta: više od pola milijarde pjesama dostupnih na ovom video servisu sada ima i informaciju o izvođačima, autorima te nositeljima prava na pjesmi što uključuje vlasnike snimki te društva za kolektivno ostvarivanje prava. I to je, najavljuju iz YouTubea, tek početak!

HDS ZAMP, koji s YouTubeom ima potpisan ugovor od 2014., surađuje sa servisom kako bi se ova značajka u potpunosti implementirala i za domaći repertoar koji zasad nudi informacije o umjetniku, albumu i nositelju licence, odnosno digitalnom distributeru. „Riječ je o jako mnogo informacija i podataka koje je potrebno obraditi. Konkretno, za 2017. godinu evidentirali smo korištenje blizu 9,5 milijuna jedinstvenih glazbenih djela pod zaštitom HDS ZAMP-a koja su ukupno emitirana gotovo 339 milijardi puta“, objašnjava Darko Staničić, pravni savjetnik za online i digitalnu glazbu HDS ZAMP-a.

Korisnici ovim informacijama mogu pristupiti klikom na “Saznaj više” (Show more) nakon čega će im se prikazati okvir s informacijama o izvođaču, autoru, nakladniku i diskografu, odnosno vlasniku snimke.

Ova značajka pod nazivom “Music in this video” uvedena je s ciljem prepoznavanja i priznanja ljudima koji su doprinijeli kreativnom procesu, navodi se na službenom blogu YouTubea. Prilika je to i da glazbeni umjetnici i autori dođu do šire YouTube publike koja, uz glazbene videospotove, prati znanstvene eksperimente, vlogove o ljepoti ili fan-made dokumentarce.

Sve ovo izvedeno je zahvaljujući partnerstvu YouTubea s labelima, nakladnicima, ali i kolektivnim organizacijama poput HDS ZAMP-a kojima Content ID tehnologija omogućuje da upravljaju svojim sadržajem na YouTubeu.

Nenad Marčec, glavni direktor HDS ZAMP-a, pozdravio je uvođenje ove značajke: „Riječ je o alatu kojim se konačno daje važnost i prepoznaje uloga autora koji je ključan za nastanak pjesme. Mi kao organizacija surađujemo s YouTubeom razmjenjujući informacije, ali i prikupljajući naknade za autore i nositelje prava od prikazanih oglasa. YouTube je najpopularniji servis na svijetu, a nedavno smo saznali da ga više od 80% ispitanika u Hrvatskoj koristi za upoznavanje s novom glazbom. Svakodnevno radimo na tome kako bi naši članovi osjetili konkretne financijske efekte od online korištenja njihove glazbe i tu sam zadovo

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh