05.09.2022

Nova praizvedba Semi-mono-opere Silvija Foretića pred publikom nakon više od 40 godina!

U ponedjeljak, 10. listopada u Teatru &TD, Muzički biennale Zagreb predstavit će revidiranu verziju Semi-mono-opere skladatelja Silvija Foretića. Ovo djelo za pjevača i vrpcu praizvedeno je na MBZ-u 1979. godine, a sada će publici biti predstavljeno u novom ruhu, u izvedbi tenora Ladislava Vrgoča i Hrvatskog gudačkog kvarteta uz nanovo realiziran zvučni zapis koji će zamijeniti izvornu vrpcu.

Svakim svojim profesionalnim korakom Silvio Foretić potvrđuje duboku ukorijenjenost u suvremenoj glazbi i elektronici kao skladatelj, dirigent, pijanist i pjevač te redovito sudjeluje u izvedbama vlastitih skladbi. Njegova djela odišu dobrom dozom humora, a istaknuti muzikolog, akademik Nikša Gligo to tumači kao reakciju na brigu i način na koji se Foretić ruga stvarnosti. Silvio Foretić dobitnik je nagrade Porin za životno djelo te brojnih drugih uglednih priznanja.

Na pitanje je li 1979. razmišljao kakva će biti 2021., Foretić je za MBZ priču izjavio: Nisam baš razbijao glavu time. Nisam nikada želio biti neki prorok niti borac za sudbinu glazbe, neki misle da moraju. A ne možeš tako pisati, nego sam pisao – pa jednom konzervativnije, drugi put naprednije, treći put zabavnije, četvrti put tužnije… Radio sam svoje.

U realizaciji revidiranog djela, punim nazivom Semi-mono-opera, „semiopera semiseria“ za pjevača i snimku, sudjelovali su redatelj Mario Kovač, scenografkinja Andreja Lipej, kostimografkinja Iva Matija Bitanga, oblikovatelj svjetla Bojan Gagić te korepetitor Igo Valeri. Zvučni zapis (snimku) koja je integralni dio djela i izvedbe ostvarili su Višeslav Laboš, Tihomir Vrbanec i Ivan Josip Skender.

Ova ponovna praizvedba trebala je biti održana u sklopu programa prošlogodišnjeg festivala, no iz tehničkih razloga bila je odgođena. Njome će sada biti obilježen početak pretprograma Muzičkog biennala Zagreb koji će publika u raznim oblicima moći pratiti sve do travnja 2023. i novog festivalskog izdanja.

Semi-mono-operu pogledajte i poslušajte u ponedjeljak, 10. listopada u Teatru &TD u 20 sati.

 

Foto: Vedran Metelko

 

Contact

Tel: +385 1 4872 370
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh