04.02.2019

Na tribini „Moje pjesme, moje molitve“ predstavljena knjiga Isusov poeta pok. vlč. Nenada Mirka Novakovića

Nenad foto 1 (1)

„Tko se jednom očeše o moj kaput
i okupa u zjenama
ne može biti zaboravljen“.


Ovom knjigom želim prekinuti 30 godišnju šutnju o ovom poniznom Božjem poeti“, zapisao je urednik izdanja Slavko Nedić na koricama knjige „Isusov poeta“, predstavljenoj na tribini „Moje pjesme, moje molitve“ 23. siječnja 2019. godine u dvorani Hrvatskog društva skladatelja u Zagrebu. Na dosad održanim tribinama predstavljeno je stvaralaštvo živućih autora, točnije, po pet djela iz njihova opusa, duhovnog ili produhovljenog karaktera. Ova je tribina u tome bila iznimkom jer je na njoj predstavljeno pet pjesama izdvojenih iz knjige sakupljenih djela katoličkog svećenika Nenada Mirka Novakovića, poginulog u prometnoj nesreći 17. siječnja 1989. godine.

Nenad Mirko Novaković rođen je 1. studenog 1957. godine, a za života je napisao oko 400 tekstova od kojih je većina ostala neobjavljena. Neke od njih uglazbili su Nenadovi prijatelji, a na tribini je predstavljen manji dio opusa. Moderator tribine bio je Slavko Nedić, urednik glazbenog programa Hrvatskog katoličkog radija, Nenadov kolega iz studentskih dana, dok su u programu sudjelovali Josip Ćulumović, Antonio Tkalec, Grupa RiM, Zbor Vita Nova i Dječji zbor Kažotići. Pisac i pjesnik Stjepan Lice napisao je Predgovor knjizi, a okupljenima je pročitao i jedan njen dio: „Ovi su pjesnički zapisi nastajali prije trideset, četrdeset i više godina, u vrijeme kada su se pjesme još pisale rukom (i srcem). Potresno je zateći se pred tim tako (starim?!) zapisima. (…). Ovi stihovi otkrivaju jednu dušu koja je – ne obazirući se na godine – očuvala u sebi ono dječačko, a to znači plahost i sjetnost, a uz njih i vrckavost i osjetljivost za sve ono dobro što osvjetljuje čovjekov put…“. Kazao je i nekoliko riječi o osobnom doživljaju opusa: „Najdraža Nenadova pjesma mi je ‘Oporuka’ – napisana je bez imalo oholosti, a čitavo je srce u njoj“.

Slavko Nedić u emotivnom se govoru prisjetio dragog prijatelja kazavši kako „Bog, kao da nekim ljudima šapće u uho. Nenad je bio jedan od njih. Dobar i ponizan čovjek, pomalo neshvaćen. Sretan sam što knjigom, na 30-tu obljetnicu njegova odlaska, javnosti predstavljamo ovog nadahnutog Isusovog poetu, kako se sâm nazivao “.  Izrecitirao je i stihove pjesme „Ne, ne – da, da“ koju je potom izveo Josip Ćulumović na gitari, uz pratnju profesorice Jelene Očasić na violini i Antonia Tkaleca na klaviru.

U nastavku tribine Marko Jerković se prisjetio zajedničkih dana provedenih u sjemeništu, te potom izrecitirao stihove „Bio pjesnik srca“. Dječji zbor Kažotići izveo je „Vjera je ipak izbor“, a Antonio Tkalec „Samo Tvoj“.  Prvo predstavljanje knjige održano je 8. prosinca 2018. godine u Pakracu u sklopu festivala Hodočašće u došašće. Tada su domaćini Vita Nova izveli skladbu Treće doba. I ovaj put oni su iz Pakraca samo zbog izvedbe te pjesme došli u Zagreb. Vrlo dojmljivo je bilo svjedočanstvo Nendovog kolege vlč. Krešimira Bulića koji je sa sobom donio Nendove rukopise starije više od 30 godina.  Dječji zbor Kažotići iz župe bl. Augustina Kažotića izveo je skladbu “Vjera je ipak izbor“, a na samom kraju dio sastava RiM, otac Slavko Nedić i kćer Ružica Nedić pjesmu „Moj Gospodine“. Večer je bila posebno emotivna jer je okupila Nenadovu obitelj, prijatelje i kolege. Nenadova pjesnička osobnost još će se dugo otkrivati – iz stihova zapisanih prije mnogo godina, a oživljenima ovom i, nadamo se, nekim novim zbirkama.
Fotogalerija link: https://www.facebook.com/pg/hds.hr/photos/?tab=album&album_id=1758106957626939

Oporuka
Napokon sam shvatio
da je sazrelo vrijeme
za moju oporuku.
Želim ostaviti
tebi, tebi i tebi
krijesnicu u oku.
Njima, njima i njima
pticu u njedrima.
Vama, vama i vama
mnogo smijeha i ljubavi
(to je danas tako skupo).
I još… još i još
da tebe, njih i vas
ne gnjavim.

Betina, 29.12.1988.
(19 dana prije tragične pogibije)

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh