27.11.2020

Muzički biennale Zagreb iduće godine slavi 60. rođendan, kroz “MBZ priče” publika može otkriti više o ovom velikom festivalu

Zahvaljujući međunarodnom festivalu suvremene glazbe, Muzičkom biennalu Zagreb, naš glavni grad se u travnju svake neparne godine transformira u kulturni centar kojem gravitiraju ljubitelji umjetnosti i suvremene glazbe šire regije i Europe. Iduće 2021. u festivalskom tjednu od 17. do 25. travnja, ta transformacija dogodit će se po 31. put, 60. godina od njegovog prvog održavanja 1961. godine kada ga je osnovao skladatelj hrvatski skladatelj i avangardist Milko Kelemen. Jedan je od najznačajnijih hrvatskih glazbenih festivala i jedan od najstarijih festivala suvremene umjetničke glazbe u svijetu, a dosad su ga vodili skladatelji Stanko Horvat, Igor Kuljerić, Ivo Josipović, Berislav Šipuš i Krešimir Seletković.

Od samih početaka, Muzički biennale Zagreb bio je i ostao istraživačka i kreativna platforma suvremene umjetnosti, prije svega one glazbene, ali i pozornica na kojoj su tijekom 60 godina predstavljena najbolja i najvažnija imena svjetske scene.

Luciano Berio, John Cage, Peter Maxwell Davies, Karlheinz Stockhausen, Luigi Nono, Mauricio Kagel, Witold Lutosławski, Bruno Maderna, Igor Stravinski –  samo su neka imena koja su se predstavila hrvatskoj publici tijekom šest biennalskih desetljeća.

Povodom 60. obljetnice, kroz 20 MBZ priča, od kojih 17 kratkih video-priloga (dostupni i na YouTube kanalu festivala) o počecima, utjecajima, sjećanjima, festivalskim tajnama i anegdotama, Muzički biennale Zagreb će približiti neka od prvih festivalskih izdanja, gostovanja velikih skladatelja i izvođača, priče nekih od najznačajnijih domaćih glazbenih aktera te na taj način dati priliku povijesti jednog od najvažnijih glazbenih događaja u Hrvatskoj, da se ponovno ispiše i reinterpretira.

MBZ priče nastale su po idejnom konceptu glavne producentice festivala Nine Čalopek, a autorice MBZ priča stalne su suradnice festivala, muzikologinje Petra Pavić i Dina Puhovski.  Ženski festivalski tim predvodi afirmirana hrvatska skladateljica Margareta Ferek Petrić, koja će kao umjetnička voditeljica naredna dva izdanja MBZ-a, definirati program i festivala 2021. kojim će se proslaviti i visoki 60. jubilej.

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh