03.07.2018

Mladi europski autori u borbi za budućnost autora i kreativaca

phpThumb_generated_thumbnailjpg
Skupina mladih europskih autora, ali i neki njihovi stariji i istaknutiji kolege, sastali su se s članovima Europskog parlamenta  s ciljem da obrane budućnost svoje umjetničke karijere u Europi i osiguraju da Europa ostane središte kulturne baštine za cijeli svijet. Zatražili su od europarlamentaraca da na glasanju idućega tjedna podrže postojeći prijedlog Direktive o autorskom prvu na jedinstvenom digitalnom tržištu i posebice čl.13 kojim se pojašnjava i potvrđuje odgovornost internetskih platformi poput YouTubea i Facebooka i ostalih za iskorištavanje autorskih djela. Naime, platforme koje svoje poslovanje temelje na sadržaju koje su na njih prenijeli krajnji korisnici, poput spomenutih, trenutno su glavna točka pristupa autorskim djelima na Internetu, filtrirajući i analizirajući sadržaj na svojim platformama one za sebe stvaraju ogromni marketinški potencijal kroz oglašivački prostor koji svesrdno monetiziraju. Pritom, zbog nejasnoće postojećih propisa (i činjenice da su oni stvarani prije postojanja ovakvih platformi), autorima za takvo  svesrdno korištenje njihovih djela ne plaćaju nikakvu naknadu ili u slučaju YouTube-a plaćaju mrvice mjerljive u lipama za milijune i milijune pregleda. Autori žele da su njihova djela dostupna i na Internetu, žele biti bliže svojim fanovima, ali žele i od svojeg vlastitog rada živjeti.

Europarlamentarcima su izrazili svoju posebnu zabrinutost zbog agresivne i iluzorne kampanje koju su pokrenuli tehnološki divovi pod izgovorom borbe za ugroženu slobodu izražavanja. Sloboda izražavanje, temeljna je vrijednost za svakog kreativca i autora, međutim istina je da se internetski servisi i platforme i Piratska stranka u  kampanji njome koriste isključivo zbog vlastitog financijskog interesa.

Autori iz cijele Europske unije, skladatelji, tekstopisci, aranžeri, redatelji, scenaristi, likovni  umjetnici, fotografi itd. udružuju se kako bi se i njihov glas čuo i kako bi im EU omogućila da od svojeg vlastitog rada zarađuju za život. Više od 32.000 njih potpisalo je peticiju koja je nastavak peticije koju su ranije potpisali umjetnici svjetskoga glasa kao što su:  Pedro Almodóvar, Jean-Michel Jarre, Agnieszka Holland, David Guetta, Ennio Morricone, Klaus Meine, Mikis Theodorakis i mnogi drugi, kao i mnoštvo hrvatskih autora.

Vezani sadržaj:

Autori podupiru slobodu i bogatstvo Interneta, ali velike platforme se bogate na njihov račun

Infografika o pitanjima vezanim uz čl. 13 Direktive o autorskom pravu i srodnim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu

Kako se vrijednost djela sa stvaratelja prebacuje na isključivu financijsku korist nekih internetskih platformi

 

 

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh