15.06.2020

Mladen Tarbuk izabran za Predsjednika Hrvatskog društva skladatelja

Hrvatsko društvo skladatelja održalo je u subotu 13. lipnja u Zagrebu redovnu godišnju Opću skupštinu na kojoj su izabrani članovi Skupštine predstavnika i Nadzornog odbora.

U radu Opće skupštine sudjelovalo je 96 redovnih članova. Između 22 kandidata u Skupštinu predstavnika izabrani su kako slijedi:

Skladatelje ozbiljne glazbe u Skupštini predstavnika će zastupati Mladen Tarbuk, Margareta Ferek Petrić, Tibor Szirovicza i Ivan Josip Skender; skladatelje popularne glazbe Miroslav Buljan, Siniša Leopold, Ante Pecotić i Branimir Mihaljević. Muzikologe i glazbene pisce zastupati će dr.sc. Hana Breko Kustura i Jana Haluza; pravne osobe-nakladnike Aquarius Music Publishing d.o.o., a tekstopisce Aleksandar Antić. U nadzorni odbor izabrani su akademik Zoran Juranić, Aljoša Šerić i Ivan Živanović.

Glavni tajnik Antun Tomislav Šaban prisutnim je članovima detaljno pojasnio izvješća o poslovanju, financijama i izvješće o transparentnosti. Posebno se osvrnuo na trenutnu situaciju uzrokovanu pandemijom i potresom.

Predsjednik Nadzornog odbora akademik Zoran Juranić obratio se prisutnima u ime Nadzornog odbora. Nakon rasprave, članovi su jednoglasno prihvatili sva četiri izvješća. Za revizora je odabrana tvrtka „Deloitte“ d.o.o.. Usvojen je i financijski plan za 2021. godinu te izmjene i dopune financijskog plana za tekuću godinu.

Na Skupštini su, prema tradiciji, obznanjeni dobitnici godišnjih nagrada Društva za proteklu godinu. U ime svih nagrađenih prisutnima se obratio Zrinko Tutić, dobitnik nagrade „Milivoj Körbler“ za životno djelo. Skupština je na kraju bivšeg predsjednika i dugogodišnjeg člana predsjedništva Alfija Kabilja proglasila počasnim članom.

Radni dio trajao je oko dva i pol sata, nakon čega su članovi nastavili druženje na prigodnom domjenku.

Nakon Opće skupštine, novoizabrana Skupština predstavnika održala je svoju prvu sjednicu, na kojoj je skladatelj i dirigent Mladen Tarbuk izabran za Predsjednika Hrvatskog društva skladatelja. Istovremeno je za Dopredsjednika izabran skladatelj i glazbeni producent Miroslav Buljan. Ovim izborom završen je četverogodišnji predsjednički mandat Ante Pecotića, glazbenog producenta i skladatelja.

 

 

Mladen Tarbuk (Sarajevo 1962.) jedan od najsvestranijih hrvatskih dirigenata i skladatelja svojeg naraštaja, razvio je svoju karijeru u mnogim smjerovima. Kao skladatelj napisao je oko 90 skladbi, od komorne glazbe do velikih simfonijskih formi ili glazbeno scenskih djela.

Mnoga njegova djela su izvedena na značajnim festivalima, kao što su Svjetski dani nove glazbe (1998 Manchester, 2005 Zagreb, 2018 Beijing) Gaudeamus Festival Amsterdam, Wien Modern, Enescu Festival Bukurešt, Bregenzer Festspiele, Risuonanze, Trieste Prima, te objavljivana u nakladama HoneyRock, Doblinger i Cantus.

Dobitnik je brojnih nagrada za kompoziciju i dirigiranje, primjerice Dr. E. Vogel, Tolosa 93, Janaček, Slavenski (5 puta) Papandopulo (2 puta), Šulek i druge. Vodio je Dubrovačke ljetne igre i HNK Zagreb, a ostvaruje bogatu dirigentsku karijeru gostujući diljem Europe, te u Meksiku i SAD.

Od iznimne važnosti za Hrvatsku je njegov filološki rad na objavama kapitalnih djela hrvatske glazbene baštine (Ljubav i zloba, Zrinski, Sunčanica, Madame Buffault, simfonijska glazba Berse i Pejačević).

Do sada je bio i potpredsjednik Hrvatskog društva skladatelja i predsjednik njegovog Autorskopravnog odbora. Redovni je profesor u trajnom zvanju na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, na kojoj predaje kompoziciju, dirigiranje i simfonijski orkestar.
Od 2018. je gostujući profesor na Hochschule für Künste Bern, te gost-dirigent Mađarske državne opere u Budimpešti.

 

 

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh