06.09.2023

Miroslava Hadžihusejnović Valašek: izvori od neprocjenjive vrijednosti

Promatrajući rad domaće etnomuzikologije te rezultate koje su nam pojedini etnomuzikolozi ostavili u zalog, rijetko koga će ostaviti ravnodušnim količina znatiželje i ustrajnosti koja se može iščitati između etnografskih redaka. Pogotovo kada ih čitate iz pera etnomuzikologinje koja u osamdeset i osmoj godini života objavi dvije knijge!

Danas 88. rođendan slavi Miroslava Hadžihusejnović Valašek te joj se sljedećim odlomcima pridružujemo u slavlju.

Rođena 1935. godine u Osijeku, Hadžihusejnović Valašek je nakon općeg i glazbenog srednjoškolskog obrazovanja diplomirala, a zatim i magistrirala etnomuzikologiju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Uz etnomuzikologiju, sve do umirovljenja bavila se i pedagoškim radom, kao glazbena pedagoginja u školama, a zatim i kao profesorica na Pedagoškom fakultetu u Osijeku. Od samog početka, svoje je znanstveno djelovanje posvetila istraživanju tradicijske glazbe Slavonije, Baranje i Srijema.

Iz te, naizgled uske orijentacije, kroz godine je objavila 70 pisanih radova, devet knjiga te više od 1200 emisija nastalih u redakciji narodne glazbe Hrvatskoga radija. Stoga ne iznenađuje da je takva bogata karijera već ovjenčana Nagradom za životno djelo Milovan Gavazzi (Hrvatsko etnološko društvo) te nagradom Ljubo Stipišić-Delmata (Pasionska baština) za naročit doprinos afirmaciji i njegovanju pasionskih sadržaja.

Ove godine, Miroslava Hadžihusejnović Valašek primila je i Nagradu Franjo Ksaver Kuhač Hrvatskog društva skladatelja za sveukupni etnomuzikološki rad.

 

Tekst u cijelosti pročitajte ovdje.

Tekst preuzet s glazbe hr.

 

Contact

Tel: +385 1 4872 370
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh