16.09.2022

Miro Kadoić objavio novi album Prije dana

Miro Kadoić, izrazito svestrani jazz glazbenik i skladatelj, objavio je novi nosač zvuka za diskografsku kuću Aquarius Records, naziva Prije dana. Osim Mira Kadoića na albumu sviraju pijanist Petar Ćulibrk, kontrabasista Nikola Matošić i bubnjar Gašper Bertoncelj. Album možete slušati na poveznici: https://bfan.link/prije-dana

Album Prije dana je važan zato što ponovo sviram u kvartetu, a u toj formaciji je najljepše razmišljati o improvizaciji, a manje je potrebno obraćati pažnju na aranžman. Što je više ljudi u sastavu onda se više mora voditi računa o tehničkim stvarima. Osnova kvarteta na ovom CD-u je ritam sekcija s albuma Free Point – basist Nikola Matošić i bubnjar Gašper Bertoncelj –  s kojima se jako dobro glazbeno poznajem, pa smo mogli ići u smjeru prepuštanja improvizaciji i jazzu u smislu klasičnog kvarteta. Ali, to se čuje na albumu, jer glazba govori sve. – saznali smo od Mira Kadoića.

Miro Kadoić rođen je u Zagrebu, gdje je diplomirao na Muzičkoj akademiji, stekavši zvanje akademskog glazbenika. Glazbom se profesionalno počeo baviti 80-tih godina svirajući u blues sastavima (Podroom Blues Band) te surađujući s pop-rock glazbenicima (Massimo Savić, Parni Valjak, i dr.). Od 1985 godine član je tadašnjeg Plesnog Orkestra RTV Zagreb (danas Jazz Orkestar HRT-a) koji napušta 1993 radi daljnjeg usavršavanja. U nekoliko navrata boravio je u New Yorku gdje se je usavršavao pod mentorstvom glazbenika Reggie Workmana i Blue Lou Marinia (Blues Brothers Band). 1993.g. postao je član Big Banda RTV Slovenija sa kojim ugošćuje mnoge svjetske jazz soliste i autore. Višestruki je dobitnik nagrade “Status” Hrvatske Glazbene Unije za najboljeg alt-saksofonistu. Osim jazz glazbu sklada i klasičnu i filmsku glazbu. 2008 godine dobiva nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju jazz kompoziciju. Od 2007 do danas član je Jazz Orkestra HRT-a gdje radi kao prvi saksofonist i solist.
Slijede nagrade Porin za najbolji jazz album i najbolju jazz izvedbu 2012 godine. Izraziti je podupiratelj mladih glazbenika koje uključuje u svoje projekte ili sudjeluje u njihovim ansamblima. Snimio je desetak jazz albuma kao lider i član svirajući sa svim imanentnijim imenima slovenske i hrvatske jazz scene.

Contact

Tel: +385 1 4872 370
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh