29.01.2024

Mia Dimšić dobitnica potpore na natječaju “International” Hrvatskog društva skladatelja za projekt “Mia Dimšić – album Monologue”

Na Natječaj koji je bio otvoren od 4. prosinca 2023. do 22. prosinca 2023. u propisanom roku pristiglo je 5 prijava od kojih jedan prijavitelj nije zadovoljio uvjete Natječaja.

Sukladno propozicijama Natječaja za evaluaciju pristiglih projekata i vrednovanja prilikom odabira su uzimani u obzir sljedeći parametri:

  • profesionalnost i vjerodostojnost projekta vezano za međunarodni i globalni kontekst
  • umjetnički doseg, organizacijsko i financijsko obrazloženje predloženog projekta
  • dosadašnji dosezi, ugled i značaj te realna prezentacija i plasman projekta na međunarodnoj glazbenoj sceni i tržištu.

S obzirom da je svrha ovog natječaja poduprijeti aktivnosti hrvatskih autora s ciljem povećavanja konkurentnosti glazbenih djela i produkcije hrvatskih autora u međunarodnom i globalnom kontekstu, potpora koju Hrvatsko društvo skladatelja kao strukovna udruga dodjeljuje odnosi se prvenstveno na projekt koji je predstavljen kao zaokružena cjelina, a ne samo kao ideja projekta, te iz kojeg je vidljiv realan plasman sadržaja projekta na široj međunarodnoj sceni.

U skladu s tim ciljevima, svrhom i kriterijima raspisanog Natječaja, Stručno povjerenstvo u sastavu Danijela (Lela) Kaplowitz, Tomislav Mrduljaš i Tibor Szirovicza (predsjednik) odabralo je projekt skladateljice i pjevačice Mije Dimšić za njen album objavljen na engleskom jeziku MIA DIMŠIĆ –MONOLOGUE“, kojeg će Hrvatsko društvo skladatelja financijski podržati u iznosu od 10.000,00 EUR za europsku i svjetsku promociju cijelog projekta.

Svojom ozbiljnom pripremom, kvalitetnom razradom i realno predstavljenim ciljevima, predloženi projekt Mije Dimšić je bio najopsežniji i najcjelovitiji i istaknuo se visoko nad ostalim prijavama na ovogodišnjem odabiru najboljeg projekta na natječaju International.

„Monologue“ je prvi album na engleskom jeziku skladateljice i izvođačice te dobro poznate i etablirane pjevačice hrvatske pop scene Mije Dimšić. Mlada kantautorica do sada je osvojila brojne strukovne glazbene nagrade. Autori svih skladbi na albumu su redovni članovi HDS-a i dobro uigrana i dugogodišnja ekipa: Mia Dimšić, Damir Bačić i Vjekoslav Dimter.

Cilj projekta je predstavljanje albuma i cijelog autorskog tima na međunarodnoj glazbenoj sceni te pozicioniranje Mijinih pjesama na svim dostupnim Play listama glazbenih streaming servisa, posebno za svako tržište (u početku najviše na europskom tržištu), kao i na predstavljanju Mije na glazbenim portalima, magazinima, TV i radio gostovanjima, klupskim nastupima i nastupima na glazbenim i Showcase festivalima u razdoblju proljeća, ljeta i jeseni 2024.

Album Monologue sadrži ukupno 11 skladbi od kojih je skladba Guilty Pleasure bila predstavnica na pjesmi za izbor Eurosonga. Tim iskorakom na europsko, a time i globalno tržište, Mia i njen tim su postavili temelje za daljnje promoviranje na primarno europskom tržištu, a zatim i predstavljanje na globalnoj glazbenoj sceni.

Iz dostavljenih materijala vidljivi su dokazi visokog broja pregleda Mijinih pjesma na vodećim glazbenim servisima iz većinom europskih država. Također, razvidni su već ostvareni međunarodni kontakti te jasna vizija i plan ostvarenja ciljeva te proširenja karijere mlade autorice, a samim time i predstavljanje hrvatskog glazbenog stvaralaštva u svjetskoj glazbenoj industriji.

Stručno povjerenstvo je iz priložene kompletne i detaljno razrađene dokumentacije utvrdilo da je prijavitelj projekta s obzirom na ostale pristigle prijave dokazao da je više od 50% troškova već uloženo u samu realizaciju projekta iz drugih izvora financiranja kako je i propisano u članku VII. Natječaja.

Stručno povjerenstvo je također mišljenja da će predlagatelju i nositelju projekta u krajnjim rezultatima predloženog projekta puno značiti financijska i medijska podrška strukovne udruge kao što je Hrvatsko društvo skladatelja s kojom će moći istupiti prema inozemnim i drugim partnerima u svrhu promocije projekta na međunarodnoj glazbenoj sceni.

 

Contact

Tel: +385 1 4872 370
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh