04.05.2018

Meri Cetinić na tribini Moje pjesme, moje molitve: „Ti uvijek otvoriš za me novi list“

meri hds2018

Pjevajući o ljubavi i obraćajući se nekome pjesmom, njen smisao poprima drugi značaj kada mali „ti“, pretvorimo u veliki „Ti“. U drugom se slučaju obraćamo Bogu i pjesma tada postaje iskrena molitva.“ Ovim je uvodnim riječima četvrtu tribinu „Moje pjesme, moje molitve“ posvećenu našoj velikoj glazbenici i autorici Meri Cetinić, otvorio moderator Slavko Nedić, urednik glazbenog programa Hrvatskog katoličkog radija.

Tribina je održana u srijedu, 25. travnja 2018. u dvorani Hrvatskog društva skladatelja, u Zagrebu. Meri Cetinić, redovna članica Hrvatskog društva skladatelja, još je kao mala djevojčica uhvatila glazbu pod ruku i skladno s njome hoda gotovo 50 godina. Svoje je misli, osjećaje i doživljaj svijeta, sljubljena sa svojim glasovirom, tijekom dugogodišnje glazbene karijere pretapala u brojne melodije i tekstove. Neke od njih upravo su autorske pjesme duhovnog karaktera, a na ovoj je tribini predstavljeno njih pet. Prema već poznatom konceptu tribine, stihove pjesama ovog je puta čitala Ana Šašo, akademska glumica i lutkarica. Pjesmu „Marijo propetoga Isusa Petković“ i „Svu Ti ljubav vraćam“ izvela je Meri Cetinić, dok je pjesmu „Bože moj“, uz Merinu glasovirsku pratnju, otpjevala Željka Marinović. Ova se pjesma nalazi na Željkinom albumu „Želim ti dati najbolje“ koji je 2001. nagrađen nagradom „Porin“ za Najbolji album popularne duhovne glazbe. „Moja najranija mladost i odrastanje bili su povezani sa ‘zvukom’ i glazbom Meri Cetinić. Ona je bila i ostala moj glazbeni uzor. Cijelo to vrijeme maštala sam kako bih je voljela upoznati i nešto s njome otpjevati. Jednom smo se prilikom sasvim slučajno upoznale i povezale, a kasnije mi je i ponudila ovu pjesmu. Za mene je naše druženje i iskustvo međusobnog poznanstva, nešto posebno“, rekla je Željka.

Pjesmu simbolična naziva „Ja sam ti tu“ s majkom Meri je izvela Ivana Burić. Ivana, po struci profesorica glazbene kulture, govorila je o važnosti glazbe u njezinu životu. Ona s glazbom živi od rođenja i njezina je velika ljubav. I sâma autorica, s majkom se izvrsno nadopunjuje, jedna su drugoj podrška i često zajedno nastupaju. „Najljepše je kada majka kaže kćeri ‘Ja sam ti tu’, i obrnuto“, zaključila je Ivana.
Meri je kazala kako su svi segmenti stvaranja i kreiranja novih pjesama njoj oduvijek bili interesantni. Osim pisanja svojih i izvođenja pjesama kolega glazbenika, uvijek je voljela snimanje u studiju, produciranje, aranžiranje… Dinamika cijelog tog procesa tjerala ju je naprijed, pa i onda kada se možda malo umorila. No, kaže da je i u tim trenucima Bog za nju uvijek otvorio novi list. Upravo je to jedan od stihova pjesme „Moga srca Ti si glas“ koja je izvedena na ovogodišnjem Uskrsfestu, a kao prva predstavljena na ovoj tribini. Kad sve stane, i kad se čini da nema više, Njegov je list ponovno prazan i spreman za slikanje najljepšim bojama. Ovo je i poruka cijele večeri, Merinih razmišljanja i njezinih pjesama – molitvi.

U nadi da će još dugo kao autorica „oslikavati“ notna crtovlja te raskošnim vokalom uljepšavati zvučnu kulisu naših života, zaključujemo ovaj tekst stihovima pjesme „Moga srca Ti si glas“ (Autorica glazbe: Meri Cetinić, Autorice teksta: Meri Cetinić, Ivana Burić, Autorica aranžmana: Meri Cetinić). Cijelu galeriju fotografija pogledajte OVDJE.

Moga srca Ti si glas

Ti, uvijek otvoriš za me novi list
Kad nemam više kud, kad sve je uzalud
I svjetla već se gase…
Ti, javiš se u snu i pokažeš mi put
U nova svitanja, gdje sunce vječno sja
I srcem sve se kaže.

Dođi, Budi sa mnom kad se probudim
Dođi, ne daj da te ikad izgubim
Samo lijepa riječ i vedar osmijeh blag
Sve pobijedit će, jer jači su od zla!

Dođi, budi sa mnom kad se probudim
Dođi, ne daj da te ikad izgubim
Ti povedi me i slijedit ću te ja
Tvoja ruka, moj je put,
A moga srca ti si glas,

Trebam te ja….

Znam, Gospodin Ti si moj, pripada Ti sve
Zemlje sitan prah,
Ognjevi i zrak
Maštanja i jave,…

Ti, javiš se u snu i pokažeš mi put
U nova svitanja, gdje sunce vječno sja
I srcem sve se kaže!

Dođi….

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh