04.02.2022

Međunarodni uspjeh ansambla Acoustic Project

Ansambl Acoustic Project ovih dana bilježi međunarodne uspjehe: Novi album, Furious Dance, objavili su za talijansku izdavačku kuću Velut luna, čiji je moto “zvukovna čistoća u glazbenom istraživanju”. Album je dostupan i na mrežnim uslugama za prenošenje glazbenih sadržaja.

Ansambl čini deset glazbenika, a 2008. godine osnovao ga je skladatelj i kontrabasist  Dubravko Palanović. Njihov je glazbeni izričaj širokog raspona, a većinu skladbi na novom albumu napisao je Palanović, čiji je zvukovni svemir, kako piše muzikolog Davor Merkaš, “obilježen fenomenom glazbenog crossovera”, ali i “velikom receptivnom moći”, “majstorskim ovladavanjem skladateljskim zanatom” te snažnom emotivnošću. On je također, piše Merkaš, “kozmopolit”, ali i autor čije skladbe na ovom nosaču zvuka “nose pečat hrvatskih mikroregija”. Dvjema skladbama na albumu autor je Srđan Berdović, hrvatski skladatelj u čijoj se glazbi, kako piše Merkaš, čuje “bliskost Zapadnom i Novom svijetu”, ali se i “jasno razabiru tragovi njegovog zavičaja i ukorijenjenost u hrvatskoj tradiciji.”

Na albumu Acoustic Projecta “atmosfere intenzivnog pokreta izmjenjuju se s meditativnim stanjima”, piše Merkaš i zaključuje: “Album Furious Dance putovanje je u nepoznato, puno uzbuđenja i novih, još neslućenih, glazbenih krajolika, vrijednih otkrivanja, glazba koja pokreće, nadahnjuje i koja sasvim sigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim.”

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh