12.06.2024

Makoto Ozone održao predavanje u okviru projekta razvoja publike Behind the scenes

Hrvatsko društvo skladatelja prošle je subote u suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom i Glazbenom školom Pavao Markovac organiziralo predavanje uglednog japanskog pijanista Makota Ozone u okviru projekta razvoja publike Behind the scenes.

„Jazz u klasičnoj glazbi“ bila je tema predavanja ovog karizmatičnog glazbenika koji je mladim učenicima, studentima i zainteresiranoj publici predstavio svoje glazbeno stvaralaštvo i specifičnost jazz izvedbe unutar partitura klasične glazbe. Neposrednost komunikacije i mnoštvo glazbenih primjera koje je Makoto izveo na predavanju, ilustrirali su njegov pijanistički talent i kreativnu slobodu koja je učenicima i publici bila poticaj za brojna pitanja, ali i predstavljanje vlastitih skladbi koje je predavač s radošću poslušao.

Povod predavanju bio je koncert Blue notes u Majstorskom ciklusu Simfonijskog orkestra HRT-a u Zagrebu, dva dana prije, na kojem je Makoto Ozone uz orkestar izveo koncertantna djela Mauricea Ravela i Georgea Gershwina otkrivajući širinu svojeg repertoara i autentičnost izvedbe na granici klasične glazbe i jazza koju su prepoznali glazbenici, ali i mnogobrojna publika. U publici su bili i brojni učenici iz Gimnazije Sesvete, Glazbene škole Pavao Markovac i Glazbenog učilišta Elly Bašić koji su kao sudionici projekta Behind the scenes prije i poslije koncerta imali priliku upoznati protagoniste programa – mladi skladatelj Filip Horvat, koji je održao predavanje s pijanistom Ivanom Batošem u Gimnaziji Sesvete te pijanist Makoto Ozone, koji je održao spomenuto predavanje u Glazbenoj školi Pavla Markovca.
HDS i HRT od ove sezone uspješno surađuju na projektu Behind the scenes – koncerte u izvedbi ansambala HRT-a posjetilo je više od 700 učenika. Njihova su glazbena znanja, s idejom boljeg razumijevanja i praćenja glazbe, dolascima u njihove razrede obogatili vrhunski glazbeni umjetnici među kojima su skladatelji Alfi Kabiljo, Ivo Josipović, Janko Novoselić i Filip Horvat, dirigenti Pascal Rophé, Sigi
Feigl, Tomislav Fačini, Jurica Petar Petrač, Miron Hauser, violinisti Dunja Delač i Julien Szulman, pjevači Lela Kaplowitz, Vjekoslav Hudaček, saksofonist Vojkan Jocić i pijanisti Joe Kaplowitz, Ivan Batoš i Makoto Ozone. Od početka 2024. godine, učenici su posjetili koncerte Simfonijskog orkestra, Zbora i Jazz orkestra HRT-a, dok su s koncertom Blue notes uspješno dočekali kraj školske godine.

Projekt Behind the scenes zainteresiranim pojedincima odškrinut će vrata i autorskog koncerta Makota Ozone koji će biti održan u ciklusu Jazz orkestra HRT-a u srijedu 12. lipnja.

Contact

Tel: +385 1 4872 370
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh