19.07.2023

Loborfest

Međunarodni festival Loborfest pokrenut je s ciljem očuvanja izvorne zagorske glazbe, glazbe alpskog zemljopisnog podrijetla, glazbe polki i valcera kao dijela zagorske, a samim time hrvatske i europske kulturne baštine.

KTD Loborfest organizira jedini festival ovakvog tipa u sjeverozapadnoj Hrvatskoj i šire. Svojim radom čuva tradiciju i kulturu loborskoga i zagorskog kraja te istu promovira u Hrvatskoj i inozemstvu.

Cilj je projekta upoznavanje građana s ovom vrstom glazbe, omogućavanje predstavljanja domaćim sastavima, razvoj međunarodnih prijateljstava te jačanje međunarodne suradnje. Krajnji je cilj zaštita i očuvanje ove vrste glazbe kao vrijednog kulturnog dobra.

Festival Loborfest natjecateljskog je karaktera. Najuspješnijim se izvođačima dodjeljuju nagrade u više kategorija, a ocjenjuje ih stručni žiri. Nagrade se dodjeljuju za najbolji aranžman, najbolji tekst, najbolji scenski nastup, a dodjeljuje se i nagrada publike te nagrada generalnog pokrovitelja. Najbolji sastav prema bodovima žirija dobiva glavnu nagradu festivala – „Kristalni bariton“. Svim sastavima koji sudjeluju prema bodovima se žirija dodjeljuje prva, druga ili treća nagrada, odnosno „Zlatni“, „Srebrni“ ili „Brončani bariton“. Ove će godine po prvi puta u suradnji sa Zagorskim radijem biti dodijeljena i nagrada radijskih slušatelja.

Festival Loborfest ove će se godine održati po 13. puta. Na festivalu će nastupiti petnaest glazbenih sastava iz četiri države. Iz Hrvatske su to Grupa Štimung, Grupa Kolege, Ansambl Zagorje, Fiškali, Zvuci Zagorja, Božek Meštrović i Mužikaši, Zlatni kristali i Veseli dečki, iz Slovenije Gorenjski kvintet, Grand kvintet, Ansambl Juhej, Skupina Džuboks i Preobrat, iz Njemačke Vonga Vierer Blosn te iz Austrije Kronwildkrainer.

Loborfest je dobitnik sredstava iz natječaja Tradicional Hrvatskog društva skladatelja, za 2023. godinu.

Festival se održava u nedjelju 23. srpnja 2023. pod šatorom u centru Lobora s početkom u 16 sati, a ulaz je besplatan.

 

Contact

Tel: +385 1 4872 370
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh