26.10.2023

Listopadski paneuropski uspjesi Ivana Božičevića

Naš iznimno aktivan član s hrvatskoga juga, Splićanin Ivan Božičević, i dalje osvaja svjetske koncertne pozornice kao skladatelj i orguljaš.

Listopad mu je donio sudjelovanje na jednom od najvećih orguljaških festivala današnjice, Međunarodnom orguljskom festivalu u Göteborgu koji se od 11. do 13. ovoga mjeseca održao jubilarni 25. put. Najprije je u petak, 13. listopada, na koncertu otvorenja – Gala Openin Concert – vrsna američka orguljašica Kimberly Marshall na spektakularnom završetku uz gromoglasni pljesak izvela njegovu skladbu Disentanglement za žive i midi orgulje. Božičević je to djelo posvetio njoj, a ona ga je i praizvela ovoga lipnja u Amsterdamu, o čemu smo izvijestili naše čitateljstvo.

Skladatelj je koncert u drugom po veličini švedskomu gradu pratio iz publike i jutro nakon održao seminar na temu evolucije orguljskog stvaralaštva. (Više na https://www.organacademy.org/programme-overview). Usporedo s goeteborškim festivalom, u amsterdamskoj koncertnoj dvorani Orgelpark 21. listopada priređen je autorski koncert Ivana Božićevića, kojim se taj svestrani umjetnik predstavio kao skladatelj, orguljaš, pijanist te video artist. Uz već izvođene skladbe kao što su Sotto voce za klavir, Spring Passes i Summer in the World za orgulje te Organic Steelworks za orgulje i vrpcu, program je obuhvatio i čak tri praizvedbe: Organic Steam i Rather the Long Flight (obje skladbe za računalno kontrolirane orgulje i video) te posebnu narudžbu fondacije Utopa/Orgelpark, skladbu Color of Time za računalno kontrolirane orgulje, jazz saksofon i kontrabas. Božićeviću na orguljama tom su se prigodom pridružili vrsni nizozemski jazzisti Ben van Gelder na saksofonu i Tijs Klaasen na kontrabasu. To je djelo, prema raspoloživim informacijama, potpuni stvaralački novum jer se prvi put na svijetu objedinila „fiksirana” glazba za midi orgulje s jazz improvizacijama.

Petog dana ovog uspješnog listopada održan je svečani koncert Cantus Ansambla, naslova Splitski skladateljski krug, kojim je otvorena sezona Hrvatskog doma u Splitu, kada su uz razigranu ritmičnu Božičevićevu uspješnicu Sustainable Development izvedena djela njegovih sugrađana Mirka Krstičevića (točno na njegov 75 rođendan!), Olje Jelaske, Gordana Tudora, Mirele Ivičević, Frane Paraća i Rubena Radice, a sve u čast Ivi Tijardoviću.

 

Contact

Tel: +385 1 4872 370
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh