04.09.2023

Lennon otvara sezonu HNK Zagreb

Život velikog umjetnika Johna Lennona, jednog od slavnih Beatlesa, i dalje intrigira javnost. Stoga ne čudi veliki interes za operu o njegovu životu, Lennon, koju je Ivo Josipović napisao na libreto Marine Biti, a praizvedena je na Muzičkom biennalu Zagreb u travnju ove godine. Mnogi nisu stigli na dvije dosadašnje izvedbe pa je intendantica zagrebačkog HNK-a, dr. sc. Iva Hraste Sočo, odlučila kazališnu sezonu kuće početi dvjema izvedbama tog novog djela. Predstave su planirane u subotu, 16. rujna u 18:00 i u ponedjeljak, 18. rujna u 19:30 sati, tako da Josipovićev operni prvijenac mogu uživo pogledati svi oni koji to dosad nisu stigli.

Članovi Hrvatskog društva skladatelja ostvaruju jednu besplatnu ulaznicu ukoliko se putem maila jave na adresu komunikacije@hds.hr, za predstavu 16. rujna.

Za one koji ni tada ne mogu doći do Zagreba, snimka je i dalje dostupna na portalu https://operavision.eu/performance/lennon kao dio EU kulturnog projekta Opera Vision. Zabilježila ju je Hrvatska radiotelevizija, a za buduće naraštaje ostat će dostupna zahvaljujući blue-ray formatu na izdanju Croatia Recordsa.

U središtu radnje je Lennon koji se u trenutcima smrti kroz bljeskove prisjeća svojeg života, najdražih ljudi oko sebe te obračunava s ubojicom. Izvedbu predvodi skladateljev kolega, dirigent-skladatelj Ivan Josip Skender, a svoje hvaljene i nagrađivane operne kreacije još dvaput na sceni ostvaruju tenor Domagoj Dorotić kao Lennon, sopranistica Marija Kuhar Šoša kao Yoko Ono te bariton Ozren Bilušić kao Lennonov ubojica Chapman.

Molimo sve zainteresirane da se jave do srijede, 13. rujna u 12 sati, putem maila na komunikacije@hds.hr.
Ulaznice je potrebno preuzeti na blagajni HNK prije predstave.

Foto: Matej Grgić

Contact

Tel: +385 1 4872 370
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh