01.09.2017

Kreativci uprihodili više od 8,6 milijardi eura

phpThumb_generated_thumbnailjpg

Svjetski su kreativci u 2015. ostvarili globalni prihod od preko 8,6 milijardi eura, od čega samo na Europu otpada 5,6 milijardi eura, navodi se u Godišnjem izvješću Međunarodne konfederacije društava autora i skladatelja CISAC, čiji je član i HDS ZAMP.

Riječ je o trendu koji ulijeva optimizam glazbenim autorima, ali i kreativcima iz ostalih umjetničkih ništa poput filma, književnosti, kazališta itd.

graf_global1

Najveći prihod dolazi od glazbenih društava, čak 7,49 milijardi eura, slijede ih audiovizualna (574 milijuna), književna (198 milijuna), dramska (191 milijun) te vizualna društva s 181 milijunom eura. Trendovi pokazuju kako i dalje najveći prihode dolaze od radijskih i televizijskih postaja, slijede ih glazbeni pretplatnički servisi te video platforme.

graf_drustva1

CISAC je organizacija koja okuplja 239 autorskih društava iz 124 zemlje i tako zastupa interese preko 4 milijuna svjetskih kreativaca. Tijekom svog nedavnog posjeta Zagrebu, generalni direktor CISAC-a, Gadi Oron, stavio je naglasak na potrebu bolje suradnje između državnih institucija i udruga koje ostvaruju autorska prava u regiji. „Zaštita kreativaca je zaštita kulture, ali i ekonomije jer oni imaju važnu gospodarsku ulogu. Kreativne i kulturne industrije (KKI) čine 3% svjetskog BDP-a. One zapošljavaju gotovo 30 milijuna ljudi i glavni su pokretač digitalne ekonomije“, istaknuo je.

Predsjednik CISAC-a, Jean-Michel Jarre, u predgovoru izvješću istaknuo je kako svijet kreativaca svjedoči digitalnoj revoluciji: “Digitalni svijet nas je osnažio i postavio u samo središte digitalne ekonomije. No, pred nas je također postavio nove izazove – zahvaljujući globalizaciji, ispostavlja se da velike tehnološke korporacije imaju moć da kreativni sadržaj dobiju gotovo besplatno, istovremeno ostvarujući značajan profit”.

“Pozivamo vlade da to isprave tako što će preusmjeriti vrijednost kreativcima koji su zaslužni za sadržaj, a ne digitalnim platformama koje koriste rupe u zakonu za veliku zaradu“, zaključio je Jarre.

Kompletno izvješće CISAC-a dostupno je na linku.

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh