28.08.2021

Koncertni majstor Cantus Ansambla, Ivan Novinc, večeras u ciklusu „20 za 20“ izvodi glazbu jednog od začetnika ansambla, skladatelja Ive Josipovića

Jedanaesta premijera rođendanskog ciklusa „20 za 20“ Cantus Ansambla predstavlja koncertnog majstora ansambla, violinista Ivana Novinca, koji interpretira glazbu jednog od idejnih začetnika ovoga glazbenoga kolektiva – skladatelja Ive Josipovića. Uz pratnju pijanistice Srebrenke Poljak, Ivan Novinc večeras u 20 sati na YouTube kanalu Hrvatskog društva skladatelja izvodi Josipovićev Žalobni pjev.

Važnu ulogu u pozicioniranju i vrednovanju rada domaćih skladatelja, ali i vrijedan doprinos u promicanju suvremene glazbe dao je skladatelj i pravnik, bivši predsjednik Republike Hrvatske, profesor na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, bivši dugogodišnji glavni tajnik Hrvatskoga društva skladatelja i direktor Muzičkog biennala Zagreb, dr. sc. Ivo Josipović.

Nastavljajući se na utjecajan i vrijedan rad što ga je njegov profesor kompozicije, Stanko Horvat, ostvario za naš najstariji festival suvremene glazbe, Josipović je od ranih 1990-ih godina vodio Muzički biennale Zagreb. Upravo MBZ bio je poligon za nastanak, ali i kasniji umjetnički razvoj Cantus Ansambla. Uz Berislava Šipuša, koji će postati umjetničkim voditeljem ansambla, te Sandu Vojković, Josipović je bio pokretačem priče o ansamblu koji ne bi tek jednom u dvije godine kao festivalski ansambl izvodio izazovne partiture u sklopu programa MBZ-a, nego bi održavao onu glasovitu bijenalsku „nit“ i poveznicu, kako glazbenu, tako i uopće kulturnu, s uzbudljivim vremenom Nove glazbe 20. stoljeća, predvodeći istovremeno „krčenje“ novih glazbenih putova. Tako je vodstvo MBZ-a ciklusom od četiri koncerta i deset praizvedbi što ih je tada festivalski ansambl održao u sklopu festivala 2001. godine, lansiralo Cantus Ansambl u orbitu međunarodnih ansambala specijaliziranih za suvremenu glazbu, osiguravajući polazište za razvoj propulzivnog, vrsnog i posvećenog ansambla koji će zauzeti mjesto glavnog protagonista na sceni suvremene glazbe u Hrvatskoj. Ubrzo su počeli naručivati skladbe, praizvoditi djela domaćih autora te su upravo njihove interpretacije neke od skladbi stavile na omanju, ali vrijednu repertoarnu mapu suvremene hrvatske glazbe. Već naredne godine, 2002., na poticaj Cantus Ansambla nastaje i Josipovićeva skladba Musicam psalite koju je ansambl praizveo na MBZ-u 2003. godine uz ansambl Icarus, izvodeći je zatim samostalno i na Glazbenoj tribini u Puli 2007., dok je jedna od njegovih najpoznatijih skladbi, Samba da camera, u Cantusovoj interpretaciji doživljavala zamjetan uspjeh.

Josipovićevo se glazbeno promišljanje odražava u nizu formom i žanrom raznolikih djela koja ocrtavaju stalnu invenciju, smisao za individualno oblikovanje te ideje kojima „oživljava“ višeslojne suvremenoglazbene idiome. Neka njegova djela donose ponešto kompleksniju komunikacijsku ideju i ozbiljniji poetički zamah. Melankolija koja prevladava jednostavačnom skladbom za violinu i klavir Žalobni pjev stvara atmosferu podatnu za skladateljeva postmodernistička povezivanja i isprepletanja elemenata tradicije s nešto suvremenijim postupcima. Kako je svojedobno sam autor zabilježio, „razapeta je između dva svijeta – hladne, krute i razarajuće brutalne sile, te tuge i uzvišena bola.“ Žalobni pjev nastao je 1994. godine, a početkom novog tisućljeća doživio je niz zamijećenih izvedbi. Među ostalim, Anamarija Milić i Damir Gregurić te Ksenija Zarafjants i Aljoša Jurinić izvodili su ovu skladbu na Glazbenoj tribini u Puli, kao jedno od djela odabranih za predstavljanje tada ponajboljih mladih glazbenika Muzičke akademije u Zagrebu. Istovremeno, u sklopu turneje Kinom i Kanadom 2006. godine, violinist Cantus Ansambla Ivan Novinc te Cantusova pijanistica Srebrenka Poljak predstavili su skladbu na festivalu arhitekture, glazbe i akustike, SoundaXis u Torontu. Cantusov dvadeseti rođendan prilika je za oživljavanje ove suradnje i novu interpretaciju Žalobnog pjeva.

Violinist i koncertni majstor Cantus Ansambla, Ivan Novinc, dijelom je ansambla od samog početka. Osvrćući se na dvadesetogodišnje iskustvo u Cantusu, prisjeća se plesanja u Baletu za neplesače Mauricija Kagela, radionica koje je ansambl organizirao na Visu i u Grožnjanu te najdraže mu turneje u Kanadi, ali i izazovnih partitura koje je izvodio u Meksiku. Sviranje u ovom ansamblu opisuje kao “otkrivanje novih horizonata”, a otkrivajući ih nerijetko se predstavljao i u ulozi solista u kojoj ga slušamo i u narednoj premijeri iz niza 20 za 20, u kojoj nastupa uz svoju vjernu suradnicu i kolegicu iz ansambla, pijanisticu Srebrenku Poljak.

Ako ste propustili neku od dosadašnjih izvrsnih izvedbi članova Cantus Ansambla u ovome projektu, potražite ih u našoj playlisti ’20 za 20′.

 

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh