23.05.2017

Koncert España para siempre u sklopu ciklusa Cantus Ansambla

España para siempre-04 koncert-CA-600px

U sklopu vlastitog ciklusa kojeg već drugu sezonu za redom organizira u Laubi. Kući za umjetnost i ljude, Cantus Ansambl će u ponedjeljak, 29. svibnja s početkom u 20 sati, ugostiti španjolskog skladatelja i dirigenta Mauricija Sotela te će tom prigodom izvesti njegovo djelo De oscura llama (Tamni plamen) za flamenko glas, flautu i kontrabas solo te ansambl.

Sotelovo djelo De oscura llama, na programu ovog svibanjskog koncerta Cantus Ansambla, nastalo je 2008., a u prvoj izvedbi sudjelovale su redom glazbene zvijezde, flamenco cantour Arcángel, flautist modernih partitura Roberto Fabbriciani i slavni kontrabasist Stefano Scodanibbio.

Unutarnja vitalnost zvuka pod utjecajem rock glazbe i snažnog zvuka Deep Purplea, strastveni i bolni flamenko širokog spektra dinamike i tonskih boja, koji Lorcinu poeziju pretače u bogate ritamske figure tradicije flamenka, uz dodatni začin jazz improvizacije solista na flauti i za kontrabasom, čine ovo djelo jedinstvenim i magičnim pedesetominutnim doživljajem.

Cantus Ansamblu će se u izvedbi pridružiti flamenko pjevačica Alba Carmona, flautist s domaćeg terena Dani Bošnjak i gost iz Srbije, kontrabasist Goran Kostić.

Za rezervacije ulaznica, sve informacije i medijske upite molimo Vas da nam se javite e-mailom na kontakt@cantus-ansambl.com ili telefonski: 01 4872 370. Ulaznice su u prodaji na dan koncerta na blagajni Laube po cijeni od 30,00 kn.

Projekt je ostvaren uz veliku pomoć Španjolske ambasade u RH.

Embajada Croacia+CE-color

 

Mauricio Sotelo studirao je kompoziciju, elektroakustiku i dirigiranje na Sveučilištu za glazbu u Beču, a u kompoziciji se usavršavao kod Luigija Nonoa koji je na njega i njegovo stvaralaštvo ostavio veliki trag i utjecaj. Njegove su skladbe odabrane za UNESCO-vu međunarodnu skladateljsku tribinu u Parizu, a prepoznale su ih i međunarodne institucije, kao što su fondacije Körber iz Hamburga, Alban Berg iz Beča i Alexander von Humboldt (Njemačka). Njegova djela se kontinuirano praizvode u međunarodno priznatim koncertnim ciklusima i dvoranama te na uglednim festivalima, kao što su Festival u Salzburgu, Wien Modern, Biennale di Venezia, Maggio Musicale Fiorentino, Münchenski biennale, Međunarodni festival u Granadi, Berlinska filharmonija i Konzerthaus, Beethovenova kuća u Bonnu, Kölnska filharmonija, Musikverein i Konzerthaus u Beču, Nizozemska opera, Suntory Hall u Tokiju, Teatro Real u Madridu i Gran Teatre del Liceu u Barceloni.

Mauricio-Sotelo

Profesor je kompozicije na Escola Superior de Música de Catalunya u Barceloni. Njegova je glazba snažno povezana s kulturnim naslijeđem Španjolske, s naglaskom na flamenko i španjolsku književnost. Uz to, nadahnuće pronalazi u idejama talijanskog filozofa Giordana Bruna (De imaginum, signorum et idearum; De Magia) te u djelima poznatog irskog slikara Seana Scullyja. Paralelno sa skladateljskom aktivnošću, Sotelo razvija dirigentsku karijeru, vodeći ansamble kao što su Klangforum, musikFabrik, Concentus Vocalis, Ensemble di Venezia i Avanti!.

 

Alba Carmona formalno obrazovanje pjevačice flamenka stekla je na Katalonskoj glazbenoj školi, učeći od glazbenika kao što su Chiqui de la Linea, Hermanos Cañizares, Antonio Zarco, Arcángel i drugi. Pjevačica je, skladateljica i obrađivačica katalonske skupine Las Migas, čija je skladba Calma odabrana kao singl s posljednjeg albuma Vente Conmigo. Od 2011. surađuje sa saksofonistom Pericom Sambeatom, izvodeći repertoar za Flamenco Big Band te nastupajući na poznatim jazz festivalima u Frankfurtu, Helsinkiju, diljem Belgije i Španjolske. Godine 2011. pridružila se skupini koju je oformio CMS trio, uz gitarista Juana Gómeza Chicuela. Od ostalih angažmana ističe duet Con Alma koji je utemeljila s Marinom Albero, suradnju s nizom uglednim katalonskih glazbenika, sudjelovanje u premijeri baleta El Amor Brujo Manuela de Falle u Barceloni, gostovanja u brojnim atraktivnim emisijama, nastupe u Hong Kongu, Južnoj Koreji, Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, na Jamajci i Kubi. Sudjelovala je na nekima od najuglednijih flamenko i drugih glazbenih festivala diljem svijeta, a od 2006. do danas ostvarila je bogat diskografski opus.

Alba_Carmona

 

Svestrani Dani Bošnjak jedan je od najtraženijih hrvatskih flautista. Nastupio je na pet kontinenata, od Musikvereina u Beču, Concertgebouwa u Amsterdamu, do Glenn Gould studija u Torontu i Suntory Halla u Tokiju. Bogat repertoar Danija Bošnjaka seže od rane glazbe koju izvodi na povijesnim instrumentima, do skladbi suvremenih autora, uključujući i improvizacije (jazz, latino).

Dani_Bosnjak

Goran Kostić izvanredni je profesor komorne glazbe na Filološko-umjetničkom fakultetu u Kragujevcu i nekadašnji solo kontrabasist Simfonijskog orkestra u Bernu, Komornog orkestra u Ingolstadtu i Beogradske filharmonije. Školovao se u Münchenu, gdje je još 2005. kao stipendist Münhenske filharmonije započeo karijeru orkestralnog glazbenika. Paralelno je aktivan i kao jedan od rijetkih solista na kontrabasu te komorni glazbenik koji često nastupa na vodećim europskim glazbenim festivalima. Jedini je srpski kontrabasist koji je nastupao kao solist uz pratnju njemačkog profesionalnog orkestra, na tri koncerta i uz sjajne kritike u medijima (Neubrandenbuger Philharmonie, 2012.), kao i prvi kontrabasist koji je u okviru jednog od najprestižnijih europskih festivala, Festspiele Mecklenburg-Vorpommern, održao solistički recital (2011.). Kao član uglednog ansambla Bassiona Amorosa (Echo Classic Award 2015.) ostvario je značajan broj koncerata diljem Europe, a u posljednje vrijeme redovito gostuje u komornom orkestru Musica Aeterna pod umjetničkim vodstvom Teodora Kurencisa.

Goran_Kostic

 

 

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh