04.03.2024

Komemoracija za maestra Duška Tambaču

Festival dalmatinskih klapa Omiš u četvrtak, 7. ožujka 2024. god. od 18:00 sati u Foyeru HNK Split održava komemoraciju u čast maestra Duška Tambače, člana Festivalskog vijeća koji nas je napustio dana 13. veljače i sahranjen je 15. veljače 2024. na gradskom groblju Kvanj u Šibeniku.

Maestro Duško Tambača (1946.) je bio jedan od vodećih glazbenika u svijetu dalmatinske pjesme, jedan od najplodonosnijih autora u povijesti omiškog Festivala, istinski i nenadomjestivi entuzijasta čiji je životni opus kao skladatelja, melografa, obrađivača, klapskog voditelja i pjevača obogatio glazbenu škrinju koju zajednički baštinimo. Tijekom više od pedeset godina glazbeno-pedagoškog rada vodio je 42 muške, ženske i mješovite klape s ukupno preko pet stotina pjevača i pjevačica, među kojima su klape: Trogir, Omiš, Cambi, Vokalisti Salone, Puntari, Šufit, Adrion, ženske klape Split, Filip Dević i omiško Smilje. Osobite zasluge pripadaju mu za afirmaciju ženskih klapa. Kao melograf zabilježio je više od 400 pučkih napjeva splitskog i otočkog podneblja. Najnagrađivaniji je autor skladbi u povijesti omiškog Festivala. Skladao je ukupno 62 skladbe za “Omiš” i osvojio 37 nagrada od toga 28 stručnog žirija (11 prvih, 8 drugih i 9 trećih) i 9 prvih nagrada publike. Skladatelj Tambača ostao je dosljedan svojim korijenima, glasovima tradicije, koje vješto interpolira uz stihove najeminentnijih čakavskih pjesnika. Najizvođenije kompozicije nastale su na stihove Drage Ivaniševića i Jakše Fiamenga, kao i brojnih drugih istaknutih čakavskih pjesnika. Bavio se i skladanjem dalmatinske šansone i zabavne glazbe, na festivalima u Splitu, Šibeniku i Kaštelima. Skladateljski afinitet pokazao je i u segmentu sakralne glazbe, a obradio je i veći broj marijanskih, adventskih te božićnih napjeva iz Dalmacije.

Za nesebičan doprinos glazbenoj sceni naših prostora Duško Tambača dobio je brojna visoka priznanja: Nagradu Grada Splita s klapom Lučica, Srebrni grb Grada Splita, Povelju Splitsko-dalmatinske županije, počasnu plaketu Hrvatske glazbene unije. Najviše priznanje uručeno mu je 2011. godine – predsjednik RH dr. Ivo Josipović odlikovao ga je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi i promicanje hrvatske kulturne baštine. Hrvatsko društvo skladatelja dodijelilo mu je 2021. godine nagradu “Franjo Ksaver Kuhač” (autorsko stvaralaštvo na temeljima tradicijske glazbe) za životno djelo.

Festival dalmatinskih klapa Omiš

Contact

Tel: +385 1 4872 370
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh