29.12.2023

Klasična i suvremena glazba, muzikologija i kultura u 2023.

2023. godina bliži se kraju, a prije zadnjeg pljeska, želimo se osvrnuti na godinu punu nove glazbe, kreativnosti, izazova i nadahnuća

Protekla godina kao da se opire gradiranju, (pr)ocjenjivanju i listama kakve smo pripremali za prethodnu godinu pa se ovaj put osvrćemo na dio onoga što se događalo tijekom godine u području klasične i suvremene glazbe te kulture u zemlji. Godina je započela perspektivnim najavama, javnim i manje javnim planovima za promjene te nastavkom programa i ciklusa koji većini započinju u rujnu pa glazbenicima kalendarska promjena ne znači i novu sezonu.

Središnja proslava Međunarodnog rođendana umjetnosti 13. siječnja donijela je svim prostorima Muzičke akademije u Zagrebu broj posjetitelja kakav dotad vjerojatno nisu vidjeli, a sve su to znatiželjnici i kolege koji su došli dati podršku zajedničkom programu Akademije dramske umjetnosti, Akademije likovnih umjetnosti, Muzičke akademije te Studija dizajna Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Posebno valja istaknuti „eksperimentalni radioprogram za smak svijeta“ koji su studenti MA i ADU ostvarili pod vodstvom redatelja Hrvoja Korbara, u suradnji s tonskom ekipom Hrvatskog radija koji je program prenosio u Euroradijski projekt četverosatnih prijenosa proslave diljem Europe, a sve to iz Multimedijskog studija čija inicijalna misija pomalo zamire, ali nadamo se ne i nada te odlučnost za izlazak iz trenutne krize u kojoj se zagrebačka Muzička akademija nalazi jer su suvremena zgrada i oprema bez njihova korištenja tek mrtvi kapital usred žarišta mlade kreative našeg najvećeg sveučilišta. Nadajmo se da to nekome u MZO nešto i znači pa će sljedeće godine osvrt unatrag donijeti uzbudljivije vijesti iz tog sektora.

Tekst u cijelosti pročitajte na glazba hr.

 

Foto: Matej Grgić

 

Contact

Tel: +385 1 4872 370
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh