30.05.2019

Kemija glazbe ili kako glazba utječe na naše odluke

Na poziv Hrvatskog društva kemijskih inženjera i tehnologa uključili smo se u projekt pod nazivom „Kemija svuda oko nas“ u sklopu kojeg smo 17. svibnja 2019. godine u Klubu nastavnika na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije održali interaktivnu prezentaciju „Kemija glazbe: utjecaj glazbe na ponašanje potrošača“.

Upoznali smo okupljene s rezultatima istraživanja, neka od njih je proveo i HDS ZAMP, koja pokazuju da je i kod korištenja glazbe u poslovanju, pogotovo u uslužnim djelatnostima, potrebno obratiti pažnju na to je li ona usklađena s poslovnim interesima i ciljevima. Investicija u glazbu ne mora nužno biti skupa, ali nužno je promisliti kako je najbolje iskoristiti u poslovanju. Osim toga, zajedno s okupljenima smo u interaktivnoj prezentaciji pokušali iskusiti i osvijestiti utjecaj glazbe na naš organizam, a time i na naše ponašanje.

Hoće li i glazba koja nas okružuje utjecati na našu odluku o cijeni koju bi platili za vino? Ostajemo li u trgovini u kojoj svira glazba duže istražujući artikle na policama? Je li nam ugodnije kod zubara kod kojeg svira smirujuća glazba? Može li nas glazba nagnati da u određeni restoran uđemo ili možda ne uđemo? Hoće li gosti u lokalu s dobrom glazbom ostati duže i naručiti rundu više, i rado se u njega vratiti, pa čak i biti spremni za uslugu platiti i nešto više?

Zajedno s okupljenima, uz određene zvučne pozadine, zamislili smo neke od ovih situacija. Mnoga istraživanja već su ranije pokazala utjecaj glazbe na naše ponašanje i na pozitivan učinak glazbe u ugostiteljskoj ponudi, a znanstvenici posljednjih godina istražuju i njezin utjecaj na biokemijske i kemijske procese u našem organizmu.

kemija_web final2

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh