19.06.2018

Kako zapravo autori zarađuju od radijskih emitiranja pjesama?

phpThumb_generated_thumbnailjpg

Glazbena djela, vaše omiljene pjesme i hitovi koje svakodnevno pjevušite, privatno su vlasništvo onih koji su ih stvorili. Iako glazba nema svoj fizički oblik i nemoguće ju je fizički zaštititi od neovlaštenog korištenja, kao i kod stvarnog prava vlasništva, i za njeno korištenje potrebno je imati odobrenje vlasnika i platiti određenu naknadu.

Naime, iza svakog glazbenog djela stoje sati i dani rada i truda, školovanje, talent, investicija u instrumente i opremu glazbenika – malih poduzetnika – ljudi koji kao i svi drugi žele živjeti od vlastita rada i talenta. Pravedno vrednovanje njihovog rada bi im to i trebalo omogućiti.

Glazbena djela čine okosnicu programa radijskih postaja stoga glazbu možemo opisati i kao osnovni repromaterijal radijskih postaja koje njenim emitiranjem, između ostalog, privlače slušatelje i ostvaruju svoje poslovanje.

Radijske postaje, dakle poslovni korisnici glazbe, odobrenje za korištenje glazbe mogu dobiti na jednom mjestu zahvaljujući učinkovitom sustavu kolektivnog ostvarivanja prava. U Hrvatskoj je upravo HDS ZAMP „most“ između vlasnika glazbe iz cijelog svijeta i korisnika glazbe te tzv. „one stop shop“ za legalno korištenje cjelokupnog svjetskog glazbenog repertoara, uz pravnu sigurnost da se sva djela koriste uz suglasnost njihovih vlasnika. Riječ je o rijetkoj svjetskoj praksi po kojoj se na jednom mjestu, u jednoj proceduri i u jedinstvenom ugovoru, pribavlja potrebno odobrenje svih nositelja prava na glazbenom djelu: HDS-a (pravo autora, skladatelja, tekstopisaca i aranžera), HUZIP-a (pravo umjetnika izvođača) i ZAPRAF-a (pravo proizvođača fonograma).

Time je upravo korisnicima značajno pojednostavljeno pribavljanje odobrenja i postupak ugovaranja naknada, ali i omogućene znatno povoljnije naknade nego li drugdje u svijetu, pa čak i u našoj regiji. Naime, u drugim državama korisnik glazbenih djela mora ishoditi zasebnu dozvolu od svake udruge nositelja prava te svakoj od udruga platiti i odgovarajuću naknadu.

Naknade za emitiranje glazbenih djela putem radio postaja u RH znatno su ispod svjetskih standarda – štoviše, studija Ekonomskog instituta iz Zagreba pokazala je da je cijena autorskog prava za komercijalne radijske postaje kod nas je za 44,1% manja od prosječne cijene!

Već više od 20 godina ove cijene su na snazi kroz dogovorene ugovorne uvjete između krovnih udruga radijskih postaja i udruga nositelja prava na glazbi. Trenutno važeći ugovor s krovnom udrugom postaja HURIN na snazi je od 2010. godine. Njime su se i udruge radijskih postaja i glazbene udruge svih nositelja prava na glazbi, usuglasile oko iznosa konačne naknade od 8% od prihoda za sve tri vrste prava (uz mogućnost primjene stalnih popusta od 10% na uredno plaćanje i 10% na pravovremenu dostavu podatka o korištenim djelima).

Dobrovoljno i u dobrim partnerskim odnosima s postajama, glazbene su udruge, zbog recesijskih uvjeta i godina gospodarske krize, ugovorile da će se do iznosa zbirne naknade od 8% od prihoda doći postupno u razdoblju od 10 godina, a primjenom dodatnih velikih popusta koji bi se svake godine smanjivali za 0,5%. Ti su popusti u startu omogućili postajama plaćanje naknade u iznosu od tek 2,6% od prihoda!

Budući da ukupni prihod radijske industrije raste u odnosu na recesijsko vrijeme, a evidentan je i oporavak tržišta, predstavnici hrvatskih glazbenih udruga započeli su pregovore s predstavnicima HURIN-a o daljnjoj primjeni ugovora za korištenje glazbe kako bi se „krizni uvjeti“ ukinuli te prema ugovorenom nastavilo smanjivanje popusta za 0,5 % godišnje.

Hrvatske glazbene udruge, koje kroz zajednički sustav ostvaruju većinu svojih prava, uvijek pomno prate prilike na tržištu i s krovnim udrugama korisnika glazbe u javnosti njeguju višegodišnju suradnju. Jednako tako, u fokusu su i interesi članova glazbenih udruga, brojnih kreativaca, skladatelja, aranžera, izvođača i vlasnika snimki koji za svoj rad zaslužuju pravednu naknadu i korektno ostvarivanje prava!

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh