05.12.2018

Kako je nagrada Rock&Off ujedinila domaću glazbenu scenu

Nedavno pokrenuta nezavisna glazbena novinarska nagrada Rock&Off ujedinila je hrvatsku glazbenu scenu okupivši na jednom mjestu sve njene dionike, od onih koji scenu stvaraju do onih koji je prate i podržavaju.

Podsjetimo, pokretači nagrade su Unison – Hrvatski glazbeni savez i KD Tvornica kulture, uz organizatora Hrvatsko društvo skladatelja i sponzorstvo Iskona, s ciljem prepoznavanja i priznavanja vrijednosti i raznolikosti domaćeg “rock&off” stvaralaštva. Na prvom izdanju Rock&Offa, 31. siječnja 2019. u zagrebačkoj Tvornici kulture, nagradit će se najbolje iz te scene koja nije toliko često bila u fokusu javnosti, unatoč svojoj bujajućoj kvaliteti.

Najbolje će odabrati 64 novinara i medijskih djelatnika koji već niz godina sustavno prate i usmjeravaju domaću glazbu, a direkcija nagrade posebnu je pažnju usmjerila na značajnu zastupljenost mladih novinara nove generacije te DYI portala. Oni su, po riječima Krešimira Blaževića, direktora nagrade, najbolje upoznati s bogatom nezavisnom scenom koja živi u klubovima, garažama, na Bandcampu i YouTubeu. Kompletni popis novinara/glasača pronađite ovdje.

„Hrvatska glazba više je od onog što čujemo na radiju i televiziji, to je, između ostalog, jedan dinamičan i živi kolektiv alternativnog, hip hop, indie, kantautorskog, jazz i elektronskog usmjerenja. Naš cilj je potaknuti ih na daljnje stvaranje i poslati poruku kako imamo nešto što je vrijedno pažnje slušatelja, ali i radijskih urednika, medija i koncertnih organizatora“, objašnjava Blažević.

„Velika većina medija se odazvala izboru, pa stoga nema ni sumnje da ćemo dobiti jedan realan i relevantan prikaz hrvatske glazbe. Naime, uz široki generacijski raspon žirija, odazvali su se novinari svih značajnih medija, od tiskanih preko radija i televizije do internetskih portala i blogova koji prate glazbu. Ne manje važno, žiri okuplja novinare iz različitih dijelova Hrvatske što potvrđuje nacionalni značaj nagrade“, opisuje Davor Drezga, glavni tajnik Unisona, jednog od koproducenta nagrade.

Rock&Off nagrada kulminirat će u siječnju, na završnoj dodjeli u zagrebačkoj Tvornici kulture, najatraktivnijem hrvatskom koncertnom prostoru. „Bit će to jedna netipična dodjela i odmak od manifestacija na kakve smo dosad navikli“, zaključio je umjetnički direktor nagrade, Hrvoje Horvat.

Što nas to sve očekuje i tko su sve članovi žirija možete vidjeti na službenoj web stranici Rock&Offa  koja je predstavljena sredinom studenog ili na Facebook stranici.

 

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh