07.08.2019

Kako i koliko pjesme zarađuju na radiju i televiziji?

Jedno od najčešćih pitanja autora u razgovoru s djelatnicima HDS ZAMP-a jest ono: „Koliko ću zaraditi od jednog emitiranja na radiju? Koliko mi autorskog honorara nosi jedan koncert?“. Odgovor nije tako jednostavan, a evo i zašto…

Visina autorskog honorara ovisi o količini i načinu na koji se određeno glazbeno djelo koristi – jedno emitiranje na nacionalnoj televiziji donosi veću zaradu od jednog emitiranja na nacionalnom radiju. Jednako tako, jedno emitiranje na nacionalnom radiju donosi više nego jedno emitiranje na lokalnom radiju. Izvedba glazbenih djela na velikom koncertu u rasprodanoj dvorani od 20 tisuća mjesta autoru tih djela donijet će više od izvedbe tih istih djela na malom klupskom koncertu pred dvjestotinjak posjetitelja.

Glazba je, uz vijesti, okosnica programa radijskih postaja koje temeljem svog glazbenog odabira privlače oglašivače i ostvaruju svoje poslovanje. Za to korištenje „repromaterijala“, odnosno glazbenih djela, dužne su plaćati odgovarajuću naknadu koja, pak, ovisi o dosegu i slušanosti postaje te njenom marketinškom budžetu.

Drugim riječima, veće postaje plaćaju veću autorsku naknadu i, sukladno tome, jedno emitiranje na velikoj nacionalnoj postaji autoru će donijeti više nego jedno emitiranje na maloj postaji s ograničenim dosegom.

Kada je riječ o koncertima, situacija je donekle slična. Veliki dvoranski ili stadionski koncerti raspolažu s većim budžetom, često uz potporu velikih oglašivača ili institucija. Broj posjetitelja veći je nego u nekom manjem prostoru, a ulaznica je skuplja. Svoj honorar na koncertima dobit će svi uključeni u projekt, od glazbenog izvođača preko tehničara za binu, razglas i rasvjetu pa sve do zaštitarskih i transportnih tvrtki kooperanata. Sasvim je stoga logično i pravedno da svoj honorar dobiju i autori pjesama u kojima publika uživa i pjeva, na kojima su zaradili i bend, i tonac, i vlasnici točionika, kao i organizator koncerta.

Iznosi autorskih naknada za koncerte ovisi o parametrima poput broja posjetitelja, cijeni ulaznice i eventualnom sponzorskom udjelu u organizaciji koncerata, no uglavnom se kreće od par stotina kuna za manji klupski nastup do i par desetaka tisuća kuna za velike dvoranske i open air nastupe.

Kako HDS ZAMP zna koje su se pjesme izvodile i kome prosljediti autorsku naknadu?

Bez brige, možete spavati mirno – prema Zakonu o autorskom i srodnim pravima, sve radio i TV postaje na području RH dužne su dostavljati HDS ZAMP-u mjesečne programe izvedenih glazbenih djela prema kojima se izvršava raspodjela autorskih honorara. Također, podatke o korištenim djelima dužni su dostavljati i koncertni promotori kao i svi ostali koji organiziraju priredbe i slična događanja. Služba potom prikuplja i obrađuje te podatke te isplaćuje autorima njihove honorare sukladno količini i načinu korištenja djela.

Za ilustraciju, tijekom 2018., služba HDS ZAMP evidentirala je izvođenje ukupno 263.314 jedinstvenih glazbenih djela koja su emitirana putem medija ili uživo korištena sveukupno više od 7.3 milijuna puta. Također, prema posljednjem objavljenom Godišnjem izvješću poslovanja za 2018., HDS ZAMP je na račun koncerata zabavne i ozbiljne glazbe te priredbi autorima i nositeljima prava raspodijelio ukupno 17.034.485,66 kuna. Od emitiranja na radijskim i televizijskim postajama autori su među sobom podijelili 30.110.252,92 kuna.

O tome, pak, kako do velikih postaja i velikih koncertnih pozornica bavit ćemo se (i bavili smo se) na našim radionicama INTRO i „Iz prve ruke“, a ukoliko i dalje imate nekih specifičnih pitanja oko raspodjele autorskih honorara, slobodno nam se obratite mailom.

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh