16.07.2014

Justin’s Johnson: Kalifornija na splitskim Bačvicama

Preko deset godina čekalo se na njihov album prvijenac, iako iza sebe imaju na stotine nastupa i suradnje s nekim od najvećih imena domaće glazbe. Splitski ska-punk bend Justin’s Johnson nedavno su objavili album „Na krivom mjestu u pravo vrijeme“ (Croatia Records), a u pauzi njihovih nastupa popričali smo s Mirom Alačem, autorom i frontmanom ovih veseljaka sa splitskih Bačvica…

Justin’s Johnson u Splitu imaju gotovo kultni status, no za ostatak Hrvatske još uvijek ste relativno novo ime – možeš li ukratko predstaviti bend i trenutnu postavu?

Band Justin’s Johnson postoji nešto više od 10 godina. Ne volimo se svrstavati u žanrovske kalupe, ali ono što sviramo većina percipira kao ska-punk rock sa uplivima srodnih glazbenih pravaca. Bend je u početku pjevao na engleskom jeziku, te osvajao demo festivale. Imamo svoju publiku koja redovito dolazi na svirke i prate nas. Dobro je što nas sluša ekipa iz različitih đireva, što nam daje jednu širinu i u smislu mjesta gdje možemo nastupati.

Niste novi bend, mada ste tek nedavno izdali album prvijenac. Kako ste se konačno odlučili za album i možeš li nam ukratko opisati što nas čeka kad stisnemo „play“?

Pa odlučili smo se mi već odavno za album, ima već dosta vremena ušli i u studio, ali smo zbog određenih problema povezanih sa snimanjem i nekim drugim stvarima album izdali tek koncem prošle godine. Album je presjek jednog našeg glazbenog i tekstualnog sazrijevanja, od vremena nakon “festivalski” uspješne faze pjevanja na engleskom do danas kada radimo malo drugačije i nastojimo zvučati bolje i modernije.

Otkud privlačnost prema tom kalifornijskom, ska punk zvuku?

Privlačnost prema tome zvuku se, naravno, rodila u 90-ima gdje sam, nakon faze slušanja mainstream pop punk bandova tipa Green Day i Offspring, još kao znatiželjni mulac lagano počeo grebati ispod te površine došavši do bendova tipa NOFX, Lagwagon, Rancid… Moj muzički pravac nastao je u onom trenutku kad sam čuo Mighty Mighty Bosstonese, Less than Jake, Reel big fish i moja duša se, kako bi Mišo Kovač rekao, spojila s nebom. To je bilo to, uzeo sam gitaru u ruke, nazvao Gogu i Maru (tadašnji basist benda) i dao nam “sveti” zadatak da pronađemo puhača koliko jedan pristojni stage može istrpit. Prije toga smo sva trojica svirali u jednom H/C bendu tipičnom za kraj 90-ih, ali ja sam od početka bio separatist koji je samo čekao prilku da ovu dvojicu usmjerim ka putu koji sam zacrtao.

Što je s ostatkom splitske scene, kako se Justinsi uklapaju u trenutno stanje?

Stvarno nastojimo ne suditi o sceni općenito, već slušati i podržavati ono što nam se sviđa i uvažavati ostalo. Fanovi smo kolaboracija jer na taj način poboljšavamo svoj zvuk, učimo od kolega, kao i oni od nas. S bendom Kundyak Mezhie imamo super suradnju, volimo to što rade i smatramo ih jednim od boljih bendova u Hrvatskoj danas.

Kako nastaju vaše pjesme, ima li cijeli bend input ili im se donese već gotovi demo? Kako izgleda jedna vaša tipična proba?

Prije je to išlo tako da bih ja došao na probu sa melodijom i određenom “skicom” brassa i basa koju bi onda “štancali” na probama dok se sve ne uklopi kako treba… S digitalizacijom i pojeftinjenjem mogućnosti kućnog snimanja, i ja sam polako pribjegao tom pristupu, te danas doma bendu snimim demo snimku, pošaljem na mail prije probe, oni se jave sa primjedbama i svojim idejama te onda na probi preciziramo linije, dorađujemo backove, mijenjamo tempo i dinamiku itd.. Probe počinju sa divanjenjem u našem prostoru te komentiranjem aktualnih aktivnosti i predstojećih nastupa… U trenutku najžustrijih rasprava, Grgo kao najodgovorniji prekine prazna lamentiranja sa “idemo momci, dosta zabušavanja”… U pravilu je prvi blok probe posvećen kreativnoj fazi tj. novim stvarima, dok je drugi rezerviran za upeglavanje starih stvari i vježbanje za sljedeći koncert… Po starohrvatskom običaju, između dva bloka ide klasična stanka za odmor koja se opet svede na dokoličarska razglabanja uz čašicu više…

Kakvi su planovi benda, kakva je koncertna aktivnost pred vama ovo ljeto?

Sljedeće u planu su zadnji nastupi vezani za promociju albuma koja praktički traje već od koncertne promocije u Splitu u siječnju. U planu su i svirke van Hrvatske. U toku ljeta pripremat ćemo se i za ulazak u studio i snimanje novog materijala.

Iz perspektive benda i autora mlađe generacije, kakav je tvoj komentar zaštite autorskih prava kod nas?

Vidi se svakako napredak po pitanju osvještavanja ljudi o ovoj tematici, što je opet dobro za mlade glazbenike čiji se rad ovim putem može nagraditi. Smatram, doduše, da bi polugodišnji obračuni mogli biti malo detaljniji, s dodatnim obrazloženjima, ali generalno se danas autori mogu zaista osjećati sigurnima i motiviranima što se tiče zaštite njihovih autorskih prava i naknada. Trud se na kraju i konkretno isplati! Ovo je svakako tema na kojoj se treba dosta raditi, a ono što bi trebalo biti presudno je konstantna, iskrena i jasna komunikacija između dvije strane.

Uvid u to kako album zvuči možete dobiti i na Deezeru.

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh