09.10.2023

Jumbo Big Band: United We Stand!

Jesensko izdanje ovogodišnjeg JazzHR festivala stupnjevito se, kroz tri uzbudljiva festivalska dana, kretalo prema svom neminovnom vrhuncu u velikoj dvorani Lisinski. Najavljeno kroz pantagruelovski naslov Jumbo Big Band, ovo finale okupilo je tri „državna“ big banda (ujedno i jedine profesionalne ansamble ovog tipa u sve tri zemlje): slovenski Big Band RTV-a, srbijanski Big Band RTS-a i hrvatski Jazz orkestar HRT-a. Projekt je to uistinu orijaških proporcija – gotovo šezdeset glazbenika na sceni istovremeno (nažalost, nije zastupljena nijedna žena!), uz tri različite četveročlane ili peteročlane ritam sekcije, dvanaest truba, isto toliko trombona i zapanjujućih petnaest saksofona!

Kako ovakav ansambl učiniti smislenim? To su se još prije više od pola stoljeća pitali Duke Ellington i Count Basie kada su snimali epohalni First Time! The Count Meets the Duke (1961), prvu suradnju dvaju najprominentnijih big bandova svih vremena, a čuveni kritičar Scott Yanow istaknuo je kako zvuče „iznenađujuće nebučno“. Ovakve eskapade nisu bile strane ni velikom Stanu Kentonu, koji je 1950-ih svirao s 39-eročlanim orkestrom u svrhu istraživanja granica moderne jazz glazbe.

Projekt u duhu Jumbo Big Banda na ovim prostorima prvi je put realiziran davne 1989. godine, kada su sva tri spomenuta orkestra bila dio iste zemlje, a osim nekoliko pojedinaca, svi glazbenici koji su tada svirali ili su umirovljeni ili pokojni. Bilo je pokušaja da se slično realizira unazad par godina, no sudba kleta u obliku svjetske pandemije tu je dala svoj veto. Za ovu priliku, u duhu internacionalizma i multilateralnosti, pozvan je „nepristrani“ dirigent koji ima ravnati trima izvedbama ovog projekta u tri grada domaćina iz kojih potječu ansambli, a riječ je o uvijek rado viđenom dobrom duhu jazza u Hrvatskoj, Austrijancu Sigiju Feiglu (zaslužnom za razvitak brojnih glazbenih karijera nekih od članova ovih ansambala).

Umjetnička ravnateljica JazzHR festivala, pjevačica i pijanistica Lana Janjanin, na početku je dala vrlo spontan, a jezgrovit uvod u program i nastavila najavljivati sve do Feiglova izlaska na scenu. Kad su se krajem koncerta HRT-ove kamere ugasile, istaknula je kako joj je ovo prvi izlet u voditeljske vode, no za primijetiti je kako je njezine najave – zdrave, konkretne, a lišene pretencioznosti i pompoznosti, publika zdušno prihvatila.

Tekst u cijelosti pročitajte OVDJE.

Tekst Alda Foška preuzet s glazba.hr

 

Foto: Matej Grgić

Contact

Tel: +385 1 4872 370
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh