29.09.2023

Izvanserijski mladi laureat

Početak nove koncertne sezone tradicionalno je u znaku uzbudljivih manifestacija i glazbenih događaja, među kojima je i jedan od vodećih te glazbenicima i publici omiljenih domaćih festivala, Samoborska glazbena jesen.

Uz provjereno uspješnu koncepciju, pomno osmišljene programe i entuzijastičnu organizaciju, 48. izdanje tog festivala, u organizaciji Pučkoga otvorenog učilišta u Samoboru te predvođenog umjetničkim ravnateljem Srećkom Bradićem i izvršnom producenticom Renatom Glojnarić, otvoreno je 23. rujna 2023. izvrsnim koncertom Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije, maestra Valentina Egela te solista, violinistice Katarine Kutnar i tenora Filipa Filipovića, nakon čega su uslijedili nastupi niza uglednih glazbenika i ansambala.

Prije dvadeset godina u sklopu Samoborske glazbene jeseni, s ciljem promicanja mladih glazbenih umjetnika, utemeljeno je Međunarodno natjecanje mladih glazbenika Ferdo Livadić, nazvano po istaknutomu samoborskom pravniku i skladatelju – jedno vrijeme i gradonačelniku – koji je u duhu vremena u svom domu okupljao brojne ugledne suvremenike i inozemne umjetnike. Nastavno na uspješnu koncepciju i rezultate tog natjecanja, organizatori festivala prije dvanaest su godina utemeljili i Međunarodno skladateljsko natjecanje New note.

Glazbenicima omiljena natjecateljska forma, koncertni nastup natjecateljskog karaktera s programom po slobodnom izboru u trajanju do 45 minuta, uz obvezu izvedbe jednog djela hrvatskog skladatelja, redovito nailazi na veliko zanimanje mladih instrumentalista i pjevača do dobne granice od 28 godina. U čast ovogodišnjem, jubilarnom izdanju natjecanja, program festivala, koji se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH, Zagrebačke županije, Grada Samobora i HDS-a, gotovo je u cijelosti u znaku dosadašnjih laureata, a danas uspješnih solista, komornih ili orkestralnih glazbenika.

Tako su se na programu ovogodišnjeg festivala našla imena Petrita Çekua, Zrinke Ivančić Cikojević, Petre Kušan, Dunje Bontek, Ivana Šverka, Tanje Sonc, Franje Bilića, Kvarteta Ardemus, Ivana Vihora, Katarine Kutnar, Lucije Stilinović, Filipa Filipovića i Josipe Bilić.  

Dvadeseto izdanje natjecanja i ove je godine izazvalo veliko zanimanje, što ne čudi s obzirom na to da, uz bogate novčane nagrade, pobjednik dobiva i nastupe na uglednim hrvatskim festivalima te praizvedbu novog djela hrvatskog skladatelja. Šest finalista, pijanisti Fabijan Košćak i Jan Niković, klarinetistica Diana Marković, harmonikaš Marin Bilić, sopranistica Marija Salečić i flautistica Ivana Vukojević, predstavilo se ocjenjivačkom sudu koji su činili skladatelj Srećko Bradić, dirigent Tomislav Fačini, muzikologinja Ivana Kocelj, oboist Branko Mihanović i violinist Sreten Krstić, kao i brojnoj, podržavajućoj publici u Galeriji Prica, 25. i 26. rujna.

Natjecanje je otvorio introspektivan i nadahnut nastup pijanista Fabijana Košćaka, a slijedile su ga predane izvedbe klarinetistice Diane Marković, koja je nastupila uz klavirsku pratnju Jurja Marka Žerovnika te dojmljiv nastup harmonikaša Marina Bilića. Drugi natjecateljski dan počeo je u znaku koncerta pijanista Jana Nikovića, koji je svojom invencijom, ekspresivnošću i sviračkim umijećem oduševio nazočne slušatelje. Uz klavirsku pratnju Darka Domitrovića, svoje je izvođačke kvalitete prikazala sopranistica Marija Salečić, a natjecanje su zaključile izražajne i dinamički raskošne izvedbe flautistice Ivane Vukojević i Zrinke Ivančić Cikojević za klavirom.

Nakon dva uzbudljiva natjecateljska dana, svečano proglašenje pobjednika održano je u Župnoj crkvi svete Anastazije u Samoboru, 27. rujna, u sklopu  koncerta prošlogodišnje pobjednice, uspješne mlade sopranistice Josipe Bilić i pijanista Marija Čopora.

Prema odluci ocjenjivačkog suda, Nagrada Ferdo Livadić za najbolju umjetničku osobnost u iznosu od 2000 eura te Nagrada Grada Samobora i HDS-a za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja u vrijednosti od 1000 eura, pripale su pijanistu Janu Nikoviću.

Dvostruki laureat natjecanja, dvadesetdvogodišnji Jan Niković, student je klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Rubena Dalibaltayana, a usavršava se kod ugledne pijanistice Natalije Trull. Iza njega su brojni uspjesi, poput nastupa s proslavljenim pijanistom Lang Langom te niz nagrada osvojenih na uglednim hrvatskim i međunarodnim natjecanjima, kao i Rektorova nagrada. Solistički je nastupio sa Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom HRT-a, Zagrebačkim solistima i Gudačkim kvartetom Rucner te održao zapažene recitale u Hrvatskoj i inozemstvu.

 

Tekst u cijelosti pročitajte ovdje.

Tekst preuzet s glazbe hr.

Foto: Šime Modrić / SGJ

Contact

Tel: +385 1 4872 370
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh