07.01.2019

Izložba Silvija Foretića “Zvuk”

Silvio Foretic

U organizaciji grey area . siva zona – prostora suvremene i medijske umjetnosti, u Galerija Vn u Zagrebu od 11. siječnja do 8. veljače moći će se pogledati izložba “Zvuk” Silvija Foretića, u kustoskom odabiru Darka Fritza.

Izložba je prvo galerijsko predstavljanje stvaralaštva skladatelja Silvija Foretića, klasika glazbene avangarde, a odnosi se na proces nastajanja i izvođenja glazbe i poseban tretman upotrebe semantičkih kodova, bliskoj konceptualnoj umjetnosti.

Rezultat istraživanja i brojnih razgovora kustosa Darka Fritza sa autorom i njegovom suprugom, muzikologinjom Zdenkom, izložba je radova pod nazivom Zvuk, koja ne sadrži ni jedan zvuk, i kao takva je predstavljena prvi puta u galerijskom programu Sive zone u Korčuli u rujnu 2018. Za drugi postav, u zagrebačkoj galeriji VN, u dogovoru sa autorom, ipak biti će uključena jedna video snimka sa zvukom.

Možda sporedne pojave u jednoj umjetničkoj disciplini, kao što je upotreba tehnologije ili scenski pokret u izvođenju glazbe, ponekad mogu ući u suštinsko polje interesa neke druge discipline, kao što su u ovom slučaju likovna i medijska umjetnost i performans.
Rad u području glazbe Sivija Foretića konceptualnim i scenskim postupcima u mnogim se segmentima preklapa sa likovnom i medijskom umjetnošću, kao što su određivanja forme i sadržaja kroz koncept ili algoritam, društvenom kritikom kroz institucionalnu kritiku vlastite discipline, te penetracijom šoka i ekscesa kroz uspavano građansko društvo.
Povijest suvremenosti mora se ispisivati interdisciplinarno.

Silvio Foretic za MBZ 2019. piše novi komad za sekstet limenih puhača (AD GLORIAM BRASS) koji će biti praizveden u subotu 13. travnja u Lauba.

ULAZ JE SLOBODAN
više info: http://sivazona.hr/events/zvuk2

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh