04.12.2023

Izazov, rizik i uzbuđenje nove glazbe Ansambla Synchronos

Dani suvremenog muziciranja u Centru KNAP prošlog su tjedna okupili zanimljive izvođače i publiku na zagrebačkoj Peščenici, imajući na umu zanimljive i inovativne programe, ali i kvalitetu izvedbe. Treći koncert Festivala ugostio je Ansambl Synchronos, koji posljednjih nekoliko godina u Zagrebu okuplja u svom sastavu vrsne glazbenike iz različitih zemalja. Prilagodljivost sastava – ovisno o programu koji sviraju – jedna je od glavnih karakteristika Synchronosa, čiju jezgru čini nekoliko hrvatskih glazbenika na čelu s pijanisticom Miom Elezović.

Prvenstveno su tu Vlatka Peljhan, Marko Zupan i Ivana Kuljerić, čija je strast i vještina – unatoč projektno baziranoj i vremenski maksimalno ograničenoj aktivnosti ansambla – uvijek rezultirala karakternim izvedbama izazovnih djela i uzbudljivih repertoara. Ljubav prema širem poimanju zvuka, zaigranost i znatiželja, osnovni je recept s kojim polaze u istraživanje suvremenih partitura i komunikaciju sa skladateljima, trudeći se izvoditi čim više nove i aktualne glazbe u svojim programima.

Njihova žeđ za kreativnim programima u Centru KNAP spojila je ovaj put glavne protagoniste ansambla, Miu Elezović, Vlatku Peljhan, Marka Zupana i Luisa Camacha Montealegrea, s novim članovima, violončelisticom Susanne Szambelan, klarinetistom Kenom Thomasom i Francescom Mazzolenijem, koji je na udaraljkama zamijenio odsutnu Ivanu Kuljerić (s kojom surađuje u ansamblu The Percussion Club).

Tekst Srđane Vrsalović  u cijelosti pročitajte na glazba.hr.

 

Foto: Ansambl Synchronos Foto: Matej Grgić/Glazba.hr

Contact

Tel: +385 1 4872 370
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh