07.05.2015

Ivan Zak dobitnik nagrade Platinasti Forte

phpThumb_generated_thumbnailjpg

Ivan Zak, kantautor nove generacije, dobitnik je nagrade Platinasti Forte Hrvatskog društva skladatelja za više od 5000 prodanih primjeraka autorskog albuma „Bolja od najbolje“.

Svečanoj dodjeli kojoj je prethodio kratki unplugged nastup Ivana Zaka i njegovog pratećeg benda, prisustvovali su brojni Zakovi prijatelji i kolege glazbenici, a priznanje je u ime HDS-a uručio Antun Tomislav Šaban, glavni tajnik društva.

„Svakom je glazbeniku posebno važno priznanje struke stoga me Platinasti forte čini vrlo ponosnim. Kao kantautora, posebno me raduje što je riječ o nagradi Hrvatskog društva skladatelja. Nagrada je najbolji poticaj za daljnju karijeru, no ujedno i velika odgovornost. Kroz dosadašnju karijeru priznanja struke i publike uglavnom sam primao izvan granica Hrvatske, no ništa se ne može mjeriti s uspjehom ostvarenim kod kuće. Upravo zato ova nagrada za mene ima posebnu težinu i vrijednost“, izjavio je Zak dodavši kako vjeruje da će i novim albumom „Usne varane“ opravdati dodjeljena mu priznanja, ali i sam sebi postaviti još veće izazove i ciljeve.

Prilikom dodjele nagrade, Antun Tomislav Šaban istaknuo je primjer Ivana Zaka kao poduzetnika u kulturi od čijeg autorskog rada žive ne samo članovi njegovog benda i njihove obitelji, već i čitav niz drugih djelatnosti, od diskografa preko vlasnika klubova i koncertnih prostora pa sve do medija čiji sadržaj čine pjesme Ivana Zaka i njegovih kolega.

Ivan Zak drugi je dobitnik nagrade Forte – prije njega nagrada je uručena Miroslavu Škori za album „Putujem sam“, a podaci na kojima se temelji izdavanje priznanja su službeni podaci HDS ZAMP-a o broju prodanih nosača zvuka. Forte će sadržavati tri kategorije: Zlatni Forte je priznanje glazbenicima čiji je album prodan u 3000 primjeraka. Platinasti Forte dodjeljuje se za 5000 prodanih primjeraka albuma, dok je najprestižnija kategorija Dijamantni Forte za 8000 primjeraka prodanih albuma. U slučaju dvostruko veće prodaje nekog albuma HDS će izdati priznanje Dvostruki (Trostruki itd.) dijamantni Forte. Sve se kategorije priznanja dodjeljuju za kumulativnu prodaju kroz godine.

Daljnjim širenjem ponude digitalnih glazbenih servisa u Hrvatskoj, osim prodaje fizičkih nosača zvuka, u obradu će ući i podaci temeljeni na broju downloada i streaminga albuma.

Cijelu galeriju s dodjele pogledajte ovdje.

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh