04.12.2023

Ivan Božičević u 2023. pokorio Amsterdam

Godina 2023. u karijeri Ivana Božičevića bit će svakako zabilježena kao ona u kojoj je pokorio Amsterdam. Nakon što je u tom povijesnom gradu u lipnju doživio praizvedbu skladbe Disentanglement za žive i midi orgulje na recitalu američke orguljašice Kimberly Marshall, ona je nastavila izvoditi to djelo diljem Europe. Najesen je, 21. listopada, u dvorani Orgelpark imao autorski koncert, na kojemu se predstavio kao svestrana osobnost skladatelja, orguljaša, pijanista i videoumjetnika.

Spomenuti su koncerti i kontakti doveli do nove praizvedbe u tom gradu vibrantne umjetničke scene. U srijedu, 29. studenoga, na otvorenju festivala Prix de Man, posvećenomu suvremenoj glazbi za čembalo, upravo je on pozvan predstaviti svoju autentičnu skladbu Willows are green, flowers are crimson za amplificirano čembalo i hiper orgulje. Dok je on bio zadužen za interpretaciju na hiper orguljama, na ozvučenom čembalu svirala je vodeća britanska čembalistica, profesorica čembala na prestižnoj londonskoj Kraljevskoj akademiji, Jane Chapman. Na istom festivalu (koji je istodobno i natjecanje za novu glazbu za čembalo i organizira ga fondacija nizozemske čembalistice Annelie de Man), prije dvije je godine Božičević osvojio nagradu za tu skladbu koja mu je stoga donijela još jednu izvedbu u okviru festivala.

Ni to nije sve, jer je Božičević u svijetu, a poglavito u Amsterdamu, doista prepoznat kao vodeći i traženi suvremeni skladatelj za instrumente s tipkama. Na samom kraju koncerta otvorenja festivala, koji traje do 3. prosinca, s velikim je uspjehom praizvedena njegova najnovija skladba White Birds, napisana na narudžbu rezidencijalnog ansambla festivala, Black Pencil. On ga je i praizveo, a njegov je sastav jedinstven u svijetu: blok flauta (Jorge Isaac), panova flauta (Matthijs Koene), viola (Esra Pehlivanli), udaraljke (Enric Monfort), harmonika (Marko Kassl) te hiper orgulje koje je programirao i na kojima je muzicirao sam Ivan Božićević. Čestitamo mu od srca i s nestrpljenjem iščekujemo nove vijesti o njegovim svjetskim uspjesima!

 

Contact

Tel: +385 1 4872 370
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh