16.07.2014

Hrvatsko društvo skladatelja Festival hub projekta EFFE: Europe for Festivals, Festivals for Europe

Hrvatsko društvo skladatelja ponosno objavljuje da je proglašeno središtem –  Festival hubom –  novog međunarodnog projekta EFFE.  Međunarodna zajednica festivala okupljena pod motom “Europe For Festivals, Festivals for Europe” otvara vrata u krajolik europskih festivala, uvažavajući sva polja umjetničkog djelovanja.

EFFE je pilot projekt Europske Komisije kojeg je inicirala Europska asocijacija festivala (EFA) a trajat će kroz 2014. i  2015. godinu. Ciljevi projekta, čije je sjedište u Briselu, su širenje svijesti o događajima u svijetu europskih festivala,  promocija izvrsnosti i inovativnosti kao i međusobno povezivanje kvalitetnih umjetničkih projekata diljem Europe.

U ulozi informativne središnjice – Festival huba –  za Hrvatsku, HDS poziva sve umjetničke festivale u  zemlji da se pridruže rastućoj zajednici festivala s EFFE etiketom.

Prva inicijativa projekta EFFE je priznanje kvalitete. Priznanje se dodjeljuje umjetničkim festivalima uključenima u lokalne zajednice koji ujedno prate europske i svjetske trendove. Prijaviti se mogu svi festivali zemalja članica Europske unije, bili oni glazbeni, plesni, dramski ili vezani za neko drugo polje umjetnosti. Rok za prijavu u prvu ediciju projekta je 15. studeni 2014.

Ovo priznanje – label – je više od „žiga“ za dobro obavljen posao. Ono za festival znači i predstavljanje u široko distribuiranom festivalskom vodiču punom najnovijih i praktičnih informacija. To će uvelike poboljšati vidljivost festivala kod publike i stvoriti nove prilike za umrežavanje. EFFE ima za cilj promovirati što više festivala koji zadovoljavaju kriterije projekta. Ovo je nova međunarodna mreža u nastajanju i voljeli bismo da joj se pridruži što više hrvatskih festivala. Sigurni smo da kvaliteta i brojnost naših festivala zaslužuju veći odjek u europskoj javnosti i zato pozivamo sve voditelje festivala da ovu priliku iskoriste.

Online aplikacija za festivale otvorena je za prijave koje moraju biti predane do 15. studenog 2014. Kao festivalski hub za Hrvatsku, HDS predstavlja kontakt za umjetnike, festivale, poslovne subjekte i kreatore kulturnih politika, nudeći pomoć i sve informacije o projektu. Stručnjaci, odabrani od huba, ocjenjivat će prijave svih festivala iz svojih zemalja, vodeći računa do odabrani festivali zadovoljavaju kriterije predanosti umjetnosti, lokalnoj zajednici i europskim i svjetskim trendovima. Stručni žiri koji će ocjenjivati prijave hrvatskih festivala je sljedeći: Zoran Juranić, skladatelj i predsjednik HDS-a; Saša Broz, redateljica; Matej Meštrović, skladatelj i pijanist.

Priznanja kvalitete bit će objavljena, a festivalski vodič predstavljen u jesen 2015., na gala večeri jednog od najvećih europskih festivala.

Za više informacija, kontaktirajte  hub pri Hrvatskom društvu skladatelja, Berislavićeva 9, 10000 Zagreb.
Kontakt: Mirna Gott, mirna.gott@hds.hr, 091-9053890; www.hds.hr

Informacije o projektu EFFE i upute za prijavu možete pronaći na web stranici: http://www.effe.eu/

EFFE_RGB_red logo

Kontakt

Tel: +385 1 4872 370
Fax: +385 1 4872 372
Berislavićeva 9, Zagreb
e-mail: info@hds.hr

Povratak na vrh